ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί εξειδικευμένες θέσεις εργασίας

Εικόνα του άρθρου Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί εξειδικευμένες θέσεις εργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2023, 02:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερο από το 25% των θέσεων εργασίας στον ΟΟΣΑ βασίζονται σε δεξιότητες που θα μπορούσαν εύκολα να αυτοματοποιηθούν στην επερχόμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους από την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε την Τρίτη ο ΟΟΣΑ.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει σημαντικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η επανάσταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης αποτελούν κατά μέσο όρο το 27% του εργατικού δυναμικού στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να είναι περισσότερο εκτεθειμένες, αναφέρει ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι στις προοπτικές απασχόλησης για το 2023.

Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο ορίστηκαν ως εκείνες που χρησιμοποιούν περισσότερες από 25 από τις 100 δεξιότητες και ικανότητες που οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι τα επαγγέλματα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την αυτοματοποίηση λόγω ΤΝ είναι θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% της απασχόλησης στις 38 χώρες μέλη του. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις θέσεις εργασίας παρά τις αντικαθιστά.

«Επαγγέλματα στον τομέα των οικονομικών, της ιατρικής και των νομικών δραστηριοτήτων, τα οποία συχνά απαιτούν πολυετή εκπαίδευση και των οποίων οι βασικές λειτουργίες βασίζονται στη συσσωρευμένη εμπειρία για τη λήψη αποφάσεων, μπορεί ξαφνικά να βρεθούν σε κίνδυνο αυτοματοποίησης από την ΤΝ», δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

«Αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις, σε συνδυασμό με την πτώση του κόστους παραγωγής και υιοθέτησης αυτών των νέων τεχνολογιών, υποδηλώνουν ότι οι οικονομίες του ΟΟΣΑ μπορεί να βρίσκονται στο κατώφλι μιας επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον εργασιακό χώρο», ανέφερε ο οργανισμός στις προοπτικές του για την απασχόληση το 2023, οι οποίες κάνουν λόγο για «επείγουσα ανάγκη δράσης» για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τελικά τους εργαζόμενους στον εργασιακό χώρο και αν τα οφέλη θα υπερκαλύψουν τους κινδύνους, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές δράσεις που θα αναλάβουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη», συνέχισε.

Οι κατώτατοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση της πίεσης που μπορεί να ασκήσει η ΤΝ στις αποδοχές, ενώ οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν διακυβεύονται, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back