ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερώτηση για δομές πρόνοιας

Εικόνα του άρθρου Ερώτηση για δομές πρόνοιας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2020, 18:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι εκλεγμένοι-ες με τις Λαϊκές Συσπειρώσεις σε Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας, Γιώργος  Πρέντζας, Τίνα Ζέκα, Κώστας Κωτσαντής, Όλυ Τσουμάνη και Γιώργος Λωρίδας, παρεμβαίνουν με ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τους δημάρχους Μωυσή Ελισάφ και Μιχάλη Πλιάκο, με αφορμή την απαγόρευση επισκέψεων σε προνοιακές δομές για ΑμεΑ,  μέχρι νεοτέρας.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι επισκέψεις οικείων έχουν απαγορευθεί, εκτός αυτών που θεωρούνται σημαντικές και έχει προηγηθεί αίτημα.

«Ο περιορισμός αυτός είναι απόλυτα αδικαιολόγητος,  καθώς οι επισκέψεις πραγματοποιούνται  σε ανοιχτό χώρο της δομής, τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και πρόληψης και αποφεύγοντας την ταυτόχρονη και μαζική επισκεψιμότητα» τονίζουν οι αιρετοί και προσθέτουν ότι «γονείς ΑμεΑ ζητούν επανειλημμένα να δουν τα παιδιά τους σε συγκεκριμένες δομές στο νομό Ιωαννίνων και τους αρνούνται επικαλούμενοι τις σχετικές εγκυκλίους», τονίζουν.

Στην «αντίθετη κατεύθυνση» όμως, άτομα που φιλοξενούνται  στις δομές,  επιτρέπεται να βγαίνουν και να επισκέπτονται τους οικείους τους, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της θεραπευτικής ομάδας.

Οι εκλεγμένοι με τις ΛΑΣ τονίζουν ότι «το ίδιο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι, μετακινούνται καθημερινά  από και προς τις δομές, χωρίς να τους γίνονται συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ».  Προσθέτουν ότι «η  πιθανότητα διασποράς μέσα στη δομή, δεδομένης της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων πρόληψης,  είναι βέβαιη.  Η εμπειρία από τα όσα έχουν γίνει σε γηροκομεία , φανερώνει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί ο τρόπος αυτός διαχείρισης της πανδημίας  από την κυβέρνηση».

Προειδοποιούν ότι συνέπεια είναι ο απόλυτος εγκλεισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός  και  η ιδρυματοποίηση ανηλίκων και ενηλίκων ατόμων και επιπλέον, ότι οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις δομές αυτές, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων από την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με την χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή  τους, δημιουργούν μια εκρηκτική  κατάσταση.

Ζητούν να μάθουν τα σχετικά μέτρα που προτίθενται να πάρουν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα.  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back