Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ίδιος τίτλος, διαφορετικό περιεχόμενο»...

Εικόνα του άρθρου «Ίδιος τίτλος, διαφορετικό περιεχόμενο»...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2021, 19:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To Πνευματικό Κέντρο, ή πιο συγκεκριμένα η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών, έρχεται με μια μακροσκελή ανακοίνωση να απαντήσει στη χτεσινή κριτική της παράταξης «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη.

Η παράταξη της κας Καλογιάννη κατέθεσε την άποψη ότι ο Δήμος είναι σκόπιμο να σταματήσει πλέον «να επιδοτεί συστηματικά και εκ παραδόσεως τα ίδια και τα ίδια, χωρίς μία στοιχειώδη λογοδοσία για τη σκοπιμότητα και την κοινωνική ωφελιμότητα των δράσεων και των εκδηλώσεων». Από τα 4,6 περίπου εκατ. ευρώ για το 2021, τα 2 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν επιχορήγηση από τον Δήμο.

Στο καίριο ζήτημα του πολιτισμού, το Πνευματικό Κέντρο υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολουθεί και των διαφόρων εκδηλώσεων και θεσμών, όπως θερινό σινεμά, αφιερώματα, Castle Rock Festival κ.λπ. «Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο του κάθε θεσμού αλλάζει και εμπλουτίζεται κάθε χρόνο ανεξάρτητα από το αν ο τίτλος του θεσμού παραμένει ο ίδιος» είναι η… ουσία της απάντησής του προς την παράταξη της αντιπολίτευσης. 

Κάνοντας και έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς, το Πνευματικό Κέντρο εκτιμά ότι όσες εκδηλώσεις έγιναν ιδίως το καλοκαίρι, «πραγματοποιήθηκαν με πλήθος κόσμου» -σημειωτέον ότι την καλοκαιρινή περίοδο υπήρχαν περιορισμοί στην προσέλευση στα θεάματα για την αποφυγή του πλήθους… «Χιλιάδες είναι και οι συμπολίτες», όπως επισημαίνεται, που παρακολούθησαν τις «ποιοτικές διαδικτυακές εκδηλώσεις». 

Γενικότερα, το Πνευματικό Κέντρο αναφέρει ότι φέρνει σε επαφή το κοινό με μεγάλους έλληνες και ξένους δημιουργούς όπως και ότι η αξιοποίηση του πολιτιστικού δυναμικού της πόλης και της διασποράς «αποτελεί προτεραιότητα μας που έχει, ως έναν βαθμό, υλοποιηθεί με επιτυχία».

Αναφορά γίνεται και στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση αυτών των δράσεων-εκδηλώσεων ανεξάρτητα από τη χρηματοδότηση της Επιτροπής ‘Ελλάδα 2021’, η οποία αναμένεται» υπογραμμίζεται.

Στην επισήμανση της παράταξης ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στο αν και κατά πόσο οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν, το Πνευματικό Κέντρο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αναμονής για την άρση των περιοριστικών μέτρων και ότι ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται μήνες πριν. «Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποιες εκδηλώσεις θα μπορέσουμε τελικά να υλοποιήσουμε... [Το Πνευματικό Κέντρο] πρέπει να είναι έτοιμο κάθε ώρα και στιγμή να παρουσιάσει ένα πλούσιο έργο, ιδιαίτερα σε μια χρονιά, που, εξαιτίας των επετειακών εκδηλώσεων και του μαζικού εμβολιασμού, ελπίζουμε να αποτελέσει σταθμό στην πόλη μας αλλά και στη χώρα» τονίζει η διοίκηση ενισχύοντας τη σύνδεση του εμβολιασμού (επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ελευθερία» γαρ) με την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση…

Μία ακόμη επισήμανση της παράταξης «Ιωάννινα_2023» αφορούσε και την απουσία αναφοράς δαπανών για τις δράσεις που προγραμματίζονται φέτος…

Για το κεφάλαιο «περιβάλλον», για το οποίο η παράταξη της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι δεν προβλέπεται καμία δράση για το 2021, η Κοινωφελής Επιχείρηση υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να υλοποιήσει αρκετά περιβαλλοντικά προγράμματα (περιηγήσεις, δεντροφυτεύσεις κ.λπ.) όταν λήξουν τα περιοριστικά μέτρα. Την ίδια ώρα βέβαια σημειώνει ότι «είναι γνωστό πως οι περισσότερες δράσεις για το περιβάλλον υλοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

Για τον αθλητισμό

Για το κεφάλαιο του «αθλητισμού», για το οποίο προβλέπονται μόλις 47.000 ευρώ για δράσεις το 2021, το Πνευματικό Κέντρο επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των κονδυλίων για τον αθλητισμό αν χρειαστεί. Την αύξηση των κονδυλίων τη συνδέει με την επιχορήγηση αθλητικών συλλόγων και σωματείων. Για το θέμα αυτό, το οποίο απασχολεί πολύ τα σωματεία, το Πνευματικό Κέντρο υπενθυμίζει ότι ο Δήμος έχει αναλάβει τις συναντήσεις και τις συζητήσεις με τους υπεύθυνους όπως και την επιχορήγηση των συλλόγων ανάλογα με τις ανάγκες. Από κει και πέρα, «αν χρειαστεί, το Πνευματικό Κέντρο θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του».

Κάνει δε γνωστό, μετά την επισήμανση της παράταξης της κας Καλογιάννη, ότι η διαδικασία της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων αθλητικών εγκαταστάσεων είναι σε εξέλιξη και ότι μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί οι φάκελοι για τα γήπεδα Κατσικά και Καστρίτσας. Για το γήπεδο Κατσικά, απομένει ο έλεγχος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Επισημαίνεται ακόμα ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι αποτυπώσεις των γηπέδων και των κτισμάτων όπως και η αρχική υπαγωγή τους στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας, Ανατολής, και Μπιζανίου, ενώ μέχρι τις 31/01/2021 αναμένεται η παράδοση άλλων 15 φακέλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back