ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εργαζόμενοι-ες ΔΕΥΑΙ κατά της συγχώνευσης

Εικόνα του άρθρου Εργαζόμενοι-ες ΔΕΥΑΙ κατά της συγχώνευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2023, 10:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι εργαζόμενοι-ες στη ΔΕΥΑΙ με ψήφισμά τους δηλώνουν τη διαφωνία τους με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, όπως σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση.

Καταρχάς, αναφέρουν ότι η συγχώνευση σε περιφερειακές ΔΕΥΑ (πλην Αθηνών-Θεσσαλονίκης) γίνεται χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και στην πράξη, αφαιρεί τη διαχείριση του νερού από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε επίσης: «Οικονομία κλίμακας»: Μετά τα νομικά πρόσωπα, οι ΔΕΥΑ…        

Σημειώνουν ακόμα ότι «η διαχείριση του αστικού νερού δεν μπορεί να γίνει από απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δυσκολίες» και ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουν πρόσβαση σε ύδρευση απομακρυσμένες περιοχές.

Παραδέχονται ότι οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, προβλήματα στα οποία η κυβέρνηση –παρά τις υποσχέσεις- δεν στήριξε. «Τα οικονομικά, όμως, αυτά προβλήματα, είναι πολύ αμφίβολο αν θα επιλυθούν με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, αφού δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την επίλυσή τους, ενώ το δάνειο που σχεδιάζεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ενεργειακού χρέους των Δ.Ε.Υ.Α. θα επιβαρύνει σημαντικά τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αναφέρουν.

Ζητούν τέλος να αποσυρθούν οι «ρυθμίσεις Σκυλακάκη» για τις ΔΕΥΑ, να ξεκινήσει διάλοφος για να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων, αλλά και να σχεδιασθεί η ουσιαστική ενδυνάμωσή τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα στις ΔΕΥΑ.








ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back