Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 19-08-2020, 15:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι έγινε αποδέκτης καταγγελιών «για την ανεπαρκή προστασία εργαζόμενων μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της πόλης μας».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενος απευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για να κάνει τεστ ανίχνευσης, δεδομένου ότι συσχετίζονταν στενά με διαπιστωμένο κρούσμα που διαγνώστηκε στην πόλη, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

«Από το νοσοκομείο εισέπραξε την άρνηση, λέγοντάς του ότι πρέπει να παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ημερών για την πραγματοποίηση του τεστ» αναφέρει το ΕΚΙ.

Ο συγκεκριμένος, ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες αρχές, την επιχείρηση και τους συναδέλφους του και έθεσε τον εαυτό του σε καραντίνα. «Με την παρέλευση μιας εβδομάδας και μετά την διεξαγωγή του τεστ βρέθηκε θετικός. Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο δεν πάρθηκε κανένα πρόσθετο μέτρο προστασίας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας του. Πραγματοποιήθηκε μόνο μία απολύμανση την προηγούμενη Κυριακή μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Στους εργαζόμενους ζητήθηκε να εργαστούν κανονικά τη Δευτέρα» τονίζει το Εργατικό.

Καταγγέλλει την επιχείρηση ότι «παρά τις επίμονες αιτήσεις των εργαζομένων να πραγματοποιηθούν και σε αυτούς τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού η εργοδοσία αντέτεινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αφού φορούσαν μάσκα και απαίτησε να αποκρύψουν το περιστατικό ακόμη και από το οικογενειακό τους περιβάλλον».

Μετά την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, η εταιρία έκανε τεστ στο σύνολο των εργαζομένων, αλλά και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αρνήθηκε την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος μέχρις ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ενώ επίπληξε τους εργαζόμενους ‘γιατί ανακατεύουν το Εργατικό Κέντρο’».

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο αναφέρει ότι οι αρχές της Περιφέρειας Ηπείρου διαβεβαίωσαν ότι η όλη διαδικασία είναι σύννομη με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.

«Στην διαπίστωση μας ότι έχει χαθεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκδήλωση του πρώτου περιστατικού όπου θα μπορούσε να έχει υπάρξει διασπορά και να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων αντέτειναν ότι η μάσκα προστατεύει επαρκώς, δεν απαιτείται προσωρινή αναστολή της επιχείρησης, ενώ μπορεί να κολλήσεις οπουδήποτε», προσθέτει.

Το Εργατικό καταγγέλλει κυβέρνηση και ΕΟΔΥ ότι αρνούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ και διασφαλίζουν «στη μεγαλοεργοδοσία την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεών της για να μη μειωθεί η κερδοφορίας της, η οποία απειλείται κατ’ αυτούς ακόμη και από την αναγκαία αναστολή για διάστημα λίγων ημερών. Προκλητικά κουνούν το δάχτυλο στους εργαζόμενους για την ατομική τους ευθύνη, που ούτως ή άλλως έχουν αναλάβει όλο αυτό το διάστημα, την ώρα που διασφαλίζουν στην μεγαλοεργοδοσία νέα αντεργατικά μέτρα και πακτωλό χρημάτων. Έχουν μετατρέψει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε λάστιχο στο όνομά της ανάκαμψης της οικονομίας. Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση με τις παλινωδίες και τα ημίμετρα, κινούμενη με τη λογική κόστους οφέλους φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την εξάπλωση του κορωνοϊού».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2