Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Εργατικό Κέντρο για τα μέτρα

Εικόνα του άρθρου Το Εργατικό Κέντρο για τα μέτρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2020, 19:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης «τσουνάμι αντεργατικών μέτρων για να σωθούν οι επιχειρήσεις» με την ευκαιρία της πανδημίας.

«Είναι πρόκληση την ώρα που οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 150.000 μέσα στο Μάρτιο, με την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο που να τις καθιστά άκυρες, να καλεί τους εργαζόμενους σε νέες θυσίες την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν δισεκατομμύρια κρατικών ενισχύσεων» αναφέρει μεταξύ άλλων και τονίζει ότι «η εργοδοσία έχει το πράσινο φως να κάνει ότι θέλει».

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο αναφέρει ότι η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα μονομερούς επιβολής μείωσης στους μισθούς κατά 50% για τουλάχιστον έξι μήνες, αναστολής συμβάσεων εργασίας σε ένα άλλο μέρος του προσωπικού, μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, «ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να επιβάλει σε άλλους εργαζόμενους υπερωριακή απασχόληση φτάνοντας ως και τις 12 ώρες εργασίας ημερησίως».

«Η κυβέρνηση ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο διάστημα από 13 έως 20/3 είναι στην πραγματικότητα συγκαλυμμένες απολύσεις για αυτό και δέχεται να εντάξει τους εν λόγω εργαζόμενους στο επίδομα των 800 ευρώ. Αρνείται όμως την ίδια ώρα να τις ακυρώσει, εξυπηρετώντας την μεγαλοεργοδοσία» προσθέτει στην ανακοίνωση και τέλος, αναφέρει σημεία που δεν έχουν ξεκαθαριστεί:

  • Σε όσους έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου αν δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση
  • Σε όσους καταγγέλλονται οι συμβάσεις μετά τις 20/3/2020 και δικαιούνται με βάση τις προϋποθέσεις και επίδομα ανεργίας παίρνουν και τα δύο επιδόματα
  • Όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν αλλά οι εργοδότες τους δεν τους πληρώνουν, αν δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back