Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 2-11-2021, 12:43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Κυριακές στο πανί» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών εγκαινιάζουν από την ερχόμενη Κυριακή τον κύκλο «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος». Στις 7 Νοεμβρίου, το Πνευματικό Κέντρο και το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν ένα εργαστήρι φιλοσοφίας και προβολή μιας ταινίας, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία, με ελεύθερη είσοδο.

Στις 19:00, θα ξεκινήσει το εργαστήρι φιλοσοφίας με ομιλητές τον Διονύση Δρόσο, καθηγητή Ηθικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και τον Πέτρο Θεοδωρίδη, συγγραφέα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγλαΐα Μελά, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία είναι και η επιστημονική υπεύθυνη του κύκλου.

Θα ακολουθήσει στις 20:30 η προβολή ταινίας του Πατρίς Λεκόντ «Ridicule/Ο περίγελος της αυλής» (Ridicule, Γαλλία, 1996, 102’) με τους Σαρλ Μπερλίνγκ, Φανί Αρντάν, Ζαν Ροσφόρ, Ζουντίθ Γκοντρές.

Η υπόθεση: Ο Ponceludon, ένας μικρός αριστοκράτης και μηχανικός από την επαρχία, προσπαθεί να εξαφανίσει τα κουνούπια από τους μολυσμένους βάλτους της περιοχής, που προκαλούν επιδημίες και τον πρόωρο θάνατο των απλών, φτωχών ανθρώπων.

Αυτό το ανθρωπιστικό έργο απαιτεί χρήματα, που μπορεί να τα δώσει μόνο ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI. Για να πάρει την έγκριση για την αποστράγγιση του βάλτου, ο Ponceludon αναγκάζεται να εμπλακεί στον φαύλο κύκλο σεξουαλικής, πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς,  που κυριαρχεί στην αυλή του βασιλιά, στις Βερσαλλίες. Δεν είναι τόσο εύκολο να πλησιάσει το βασιλιά, όπως εκείνος νόμιζε. Με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός τρόπος για επιτύχει το στόχο του και να γίνει αποδεκτός στην αυλή του Λουδοβίκου του 16ου, είναι να παίξει το παιχνίδι της αυλής του. Δηλαδή, να επιδείξει οξύνοια, να είναι ετοιμόλογος και να έχει καυστική γλώσσα, κάτι το οποίο και μπορεί και αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να το κάνει πολύ καλά αφήνοντας κατάπληκτους όλους τους άχρηστους ευγενείς, που σκοτώνουν την ώρα τους χαζολογώντας.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus