Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επόμενο βήμα για τις πρώην στρατιωτικές φυλακές

Εικόνα του άρθρου Επόμενο βήμα για τις πρώην στρατιωτικές φυλακές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2018, 00:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο στάδιο της ωρίμανσης των μελετών προχωρά η ανάπλαση των πρώην στρατιωτικών φυλακών, στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης των Ιωαννίνων (ανάμεσα από το ΚΕΠΑΒΙ και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες του Δήμου Ιωαννιτών, η συμμετοχή των εταιριών ή ομάδων δεν ήταν τελικά η αναμενόμενη –σε σύγκριση και με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κεντρική πλατεία. Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν μόλις πέντε, με την κριτική επιτροπή να μη δίνει πρώτο και δεύτερο βραβείο, αλλά μόνο τρίτο: στη γιαννιώτισσα αρχιτέκτονα Ελισάβετ Μπάτσου και στην ομάδα της (Κων. Καραδρακόντης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, Ορέστης Γιοβαννόπουλος, δασολόγος, και Ευάγγελος Τσουμάνης, πολιτικός μηχανικός). Ο Δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να προχωρήσει λοιπόν στην ανάθεση των οριστικών μελετών στους νικητές του βραβείου, όπως προβλεπόταν από την προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Τα χρονικά περιθώρια για τον Δήμο είναι αρκετά ασφυκτικά, καθώς οι μελέτες πρέπει να τελειώσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, βάσει των όρων ένταξης του έργου με τον επίσημο τίτλο  «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» και με προϋπολογισμό 2,5εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».  

Ο χώρος των πρώην στρατιωτικών φυλακών –ένας από τους πιο «κρυμμένους» εν δυνάμει δημόσιους χώρους - ανήκει στο Δημόσιο, από το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών το διεκδίκησε. Τον Δεκέμβριο του 2016, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών υπέγραψαν την απόφαση παραχώρησης της έκτασης με τον όρο ότι ο Δήμος θα πρέπει να υλοποιήσει το σχέδιο αξιοποίησης της παραλίμνιας αυτής περιοχής μέσα σε μια πενταετία. Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρεται επίσης ότι «στην παραχωρούμενη έκταση θα υλοποιηθούν αποκλειστικά κοινόχρηστες, κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λειτουργίες και δεν θα αλλοιωθεί η κατά προορισμό χρήση της έκτασης, ως περιοχή Natura».

Ο σχεδιασμός του Δήμου αφορά τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου με τη δημιουργία υπαίθριων χώρων αναψυχής και αξιοποίησης των υφιστάμενων κτιρίων για τη φιλοξενία εκθέσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων. Αυτή ήταν και η κατεύθυνση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, συν το ζητούμενο της σύνδεσης της περιοχής με τη λίμνη.

Στην έκταση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών υπάρχουν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι και κτιριακές εγκαταστάσεις. Συνολικά υπάρχουν πέντε κτίρια, ένα από τα οποία είναι η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο από τα κτίρια είναι 250 τ.μ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back