ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το επιχείρημα της «καμένης λάμπας»

Εικόνα του άρθρου Το επιχείρημα της «καμένης λάμπας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2023, 12:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην πολιτική της επιλογή να υπογράψει τη σύμβαση των 19,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού με led υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή Ιωαννίνων. κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου μίλησε για ένα «επωφελές» έργο. «Θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και πόρων. Η πόλη και οι κάτοικοι θα απαλλαγούν από το πρόβλημα με τις καμένες λάμπες. Μόλις το έργο ολοκληρωθεί, θα αποδειχθεί αν πρόκειται για μία μαύρη σελίδα ή για μια φωτεινή σελίδα στην ιστορία του Δήμου Ιωαννιτών» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου, απαντώντας στα περί «σκοτεινής σελίδας» στα οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας.

Προφανώς κανείς δεν αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του έργου. Η δημοτική αρχή έχει δεχθεί κριτική, και μάλιστα έντονη, για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να υλοποιήσει το έργο: με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, που οδηγεί σε δέσμευση των ανταποδοτικών τελών για 12 χρόνια. Οπότε τα περί απαλλαγής της πόλης «από το πρόβλημα με τις καμένες λάμπες», αποτελούν μια πολύ εύκολη και εκτός θέματος απάντηση.

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπαγεωργίου υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της σύμβασης. Ο κ. Μπέγκας είχε θέσει νωρίτερα το ζήτημα της εκκρεμότητας με την προσφυγή που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η παράταξή του και η παράταξη του Λάζαρου Νάτση. Η προσφυγή είναι κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία το καλοκαίρι του 2020 κατοχυρώθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου για τον οδοφωτισμό, παρότι υπήρχε αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η εκδίκαση της προσφυγής (η οποία ήταν να γίνει στις 6 Ιουνίου) πήρε νέα αναβολή για τις 10 Οκτωβρίου, κάνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα αναβληθεί και πάλι. Υποστήριξε ωστόσο ότι, σε νομικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εκκρεμοδικία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back