Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα: Υπογραφές για τη σύμβαση των led

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Υπογραφές για τη σύμβαση των led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2023, 16:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην υπογραφή της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του οδοφωτισμού (για τα led) προχώρησαν ο Δήμος Ιωαννιτών και οι εκπρόσωποι της ένωσης εταιριών TEΡΝΑ-Fotagonled.

Η υπογραφή της σύμβασης ανακοινώθηκε σήμερα, δύο μέρες μετά την υπογραφή ανάλογης σύμβασης στον Δήμο Πρέβεζας, όπου το έργο έχει αναλάβει η ένωση εταιριών Intrakat-Omexom.

Οι υπογραφές «έπεσαν» αρκετό καιρό μετά το πράσινο φως που άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, πριν από αρκετούς μήνες, στα μέσα Ιανουαρίου.

Η σύμβαση των Ιωαννίνων έρχεται και λίγες μέρες πριν την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 6 Ιουνίου, της προσφυγής που έχουν καταθέσει οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία το καλοκαίρι του 2020 κατοχυρώθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου για τον οδοφωτισμό, παρότι υπήρχε αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε κάνει τότε χρήση των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου.

Αν και η δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπαγεωργίου θα μπορούσε να περιμένει την εκδίκαση της προσφυγής, είναι προφανές ότι αποφάσισε να μην το κάνει. Σημειωτέον δε ότι στις αρχές της εβδομάδας, η δημοτική αρχή κάθε άλλο παρά έδειχνε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για την υπογραφή της σύμβασης. Τελικά… κινήθηκε πολύ γρήγορα.

Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 18.997.000 ευρώ (με ΦΠΑ) –η ένωση εταιριών (ποσοστό συμμετοχής 50% για την καθεμία) είχε δώσει έκπτωση μόλις 1%. Με την υπογραφή της σύμβασης, δεσμεύονται τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ιωαννιτών για 12 χρόνια! Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση 17.624 τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών Led.


«Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης ήταν από αυτά που αποτέλεσαν προτεραιότητες για τη δημοτική μας αρχή. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα και θα βγάλει οριστικά την περιοχή μας από το σκοτάδι. Μετά την υπογραφή της σύμβασης βρισκόμαστε στην εκκίνηση για την υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής παρέμβασης με πολλαπλά οφέλη. Οφέλη και για τον Δήμο και για τους πολίτες. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι ολοκληρωμένο. Και θα αποτελεί ένα έργο που ο Δήμος όφειλε να δώσει στους πολίτες» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος. Πρόσθεσε δε ότι το έργο αυτό θα απαλλάξει τους πολίτες από το πρόβλημα της «καμένης λάμπας» και θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της πόλης να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 20230.

Έχει τη σημασία του δε το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών στην ανακοίνωσή του υπερασπίζεται τη νομιμότητα της σύμβασης. Όπως σημειώνει, «ο διαγωνισμός που έλαβε χώρα ήταν διεθνής και προτού υπογραφεί η σύμβαση, διήλθε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Εκδίκασης Προσφυγών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους Νομικούς Συμβούλους της Περιφέρειας, αλλά και από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διασφάλιση της νομιμότητας». Σε αυτό το σημείο, η δημοτική αρχή αναφέρεται στη «συνδρομή του περιφερειάρχη» για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν αυτή που δημοπράτησε το έργο, μετά από προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Από την πρώτη στιγμή, το έργο αυτό με τη μορφή Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης προκάλεσε την αντίδραση παρατάξεων της αντιπολίτευσης κι άλλων φορέων, χωρίς η δημοτική αρχή (και η περιφερειακή αρχή) να συμμεριστεί οποιονδήποτε προβληματισμό και τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και οι οιποίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια σύμβαση που δεν συμφέρει τον Δήμο Ιωαννιτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back