Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο καλεί κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Εικόνα του άρθρου Επιμελητήριο καλεί κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2023, 17:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα «κόκκινα» δάνεια, εκτός από ερωτηματικά για τη συγκυρία, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό σε πολίτες και φορείς της αγοράς.

Καταρχάς, οι ιδιοκτήτες-τριες πρώτης κατοικίας, βλέπουν ότι τα πενιχρά νομικά μέσα προστασίας αναστέλλονται ολοκληρωτικά και ότι πλέον, το βασικό αίτημα που διαπραγματεύτηκαν όχι προς όφελος των πολιτών, οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών, γέρνει προς την πλευρά των πάσης φύσης δανειστών.

Ήδη, διοργανώνονται κινητοποιήσεις, όπως αυτή στην οποία καλεί το ΚΚΕ στα Γιάννενα, στις 17 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στέλνει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς, επισείοντας τους κινδύνους και καταθέτοντας αιτήματα: «Σε μια σειρά συνεχιζόμενων  κρίσεων  που γνωρίζετε πως έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα, θεωρούμε ότι είναι η ώρα πραγματοποιηθεί μια επί της ουσίας συνάντηση με την ΚΕΕΕ και να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων αποκλειστικά τα ζητήματα των τραπεζών που καθημερινά διογκώνονται, με τους μικρομεσαίους κυρίως επιχειρηματίες να οδηγούνται σε  αδιέξοδο και απόλυτη καταστροφή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Δημητρίου.

Κάνει επίσης λόγο για «συνθήκες ασφυξίας στον έλληνα επιχειρηματία» και προσθέτει ότι μόνος κερδισμένος βγαίνει το τραπεζικό σύστημα, που και «διασώζεται» με δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα, αλλά και δεν υπηρετεί την αγορά.

«Οι τράπεζες σε ένα μεγάλο τμήμα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας έχει ανοιχτή την πόρτα μόνο για να τους πλειστηριάσει τα οικογενειακά αλλά και τα επαγγελματικά τους ακίνητα και όχι για να τους στηρίξει για την επιβίωση τους αλλά και την αναπτυξιακή τους πορεία» τονίζει ο κ. Δημητρίου στην επιστολή του.

Ζητάει να ανασταλούν αρχικά οι πλειστηριασμοί και να προχωρήσουν οι υπουργοί στην επικαιροποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και των επαγγελματικών ακινήτων, καθώς και να  ληφθούν «όλες εκείνες τις ενέργειες για  πιστωτική επέκταση καθώς και για μια σειρά ρυθμίσεων που το σύνολο του επιμελητηριακού κόσμου ζητά με επιστολές και τοποθετήσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back