Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Εμ. Μακρόν με Βλ. Πούτιν

Εικόνα του άρθρου Επικοινωνία Εμ. Μακρόν με Βλ. Πούτιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2022, 19:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρον μίλησε σήμερα για περίπου μιάμιση ώρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα πολλές φορές. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. 

Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής: Πρωτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δηλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.


Ο Ρώσος πρόεδρος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την "αποναζιστικοποίηση" της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα "ουδέτερο καθεστώς" του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε "την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του" για να επιτραπεί μια διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης "δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας", σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

"Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα", διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.

Μακρόν και Πούτιν αναφέρονται στις συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας που άρχισαν πριν από λίγες ώρες στη Λευκορωσία. Πριν από την έναρξή τους, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να "ανακοινώσει" τη θέση του, ενώ η Ουκρανία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καθώς η ρωσική επίθεση, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, προσκρούει στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού και κυρώσεις πρωτοφανούς κλίμακας, που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της Δύσης, κλονίζουν τη ρωσική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back