ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδόματα, αναστολές, προθεσμίες

Εικόνα του άρθρου Επιδόματα, αναστολές, προθεσμίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2020, 12:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση διεύρυνε κάπως το φάσμα που καλύπτει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, σε καιρό πανδημίας, με την κριτική να παραμένει δριμεία πάντως για το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα για το «μετά» και πόσο θα πληρώσουν την κρίση (πάλι) οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κ.ο.κ. «Κλειδί» είναι η παρουσία στους σχετικούς ΚΑΔ που διευρύνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μέχρι στιγμής, ισχύουν τα εξής:

Οι εργαζόμενοι που η εταιρία στην οποία εργάζονται έκλεισε με κρατική  απόφαση, δικαιούνται 800 ευρώ επίδομα που αντιστοιχεί σε 45 μέρες. Από  την 1η Απριλίου πρέπει να κάνουν δήλωση στο supportemployees.yeka.gr,  αφού προηγηθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη στο σύστημα  «Εργάνη». Θα πρέπει να επιλέξουν έναν εργοδότη, αν εργάζονται σε  περισσότερους και οι δηλώσεις γίνονται από 1 ως 10 Απριλίου, σύμφωνα με  το λήγοντα του ΑΦΜ τους. Στην ίδια διαδικασία θα υπαχθεί και η μείωση  40% ενοικίου πρώτης κατοικίας.
Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους  εργαζόμενους, αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα με διαδικασία,  εμπόδια, αυθαιρεσίες, να επικοινωνήσουν και να το καταγγείλουν στο  2651032513.


Οι εργοδότες θα πρέπει, μέχρι τις 10 Απριλίου να κάνουν και αυτοί υπεύθυνη δήλωση στην Εργάνη, για την αναστολή δραστηριότητας. Ισχύει το ίδιο για τη μείωση επαγγελματικής μίσθωσης κατά 40%.

Επιστρεπτέα καταβολή: πρόκειται  ουσιαστικά για ένα «δάνειο» προς τις  επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 ως 500 εργαζόμενους. Οι αιτήσεις θα  υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο διάστημα από 2 μέχρι 10 Απριλίου  σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα  χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet θα έχει πενταετή  διάρκεια ενώ προβλέπεται χαμηλό επιτόκιο και για το πρώτο έτος περίοδος  χάριτος. Και στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του  μέτρου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον εργοδότη


Από 6 Απριλίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες, μέχρι πέντε εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ, θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό έντυπο που θα βρίσκουν στην «ΕΡΓΑΝΗ», μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Και γι' αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Από 15 Απριλίου οι επιστημονικοί κλάδοι θα μπορούν να λάβουν 600 ευρώ σε δύο δόσεις. Από τον Μάιο θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ.


Οι άνεργοι, από 30 Μαρτίου, εγγράφονται ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ για δελτίο ανεργίας και επιδόματα. Η πρόσβαση γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet.


Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο στα μέτρα και όσες προστίθενται τον Απρίλιο έχουν τη δυνατότητα αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση ύψους 25%, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back