ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Επανεξετάζουν τον χάρτη της ανθρώπινης μετανάστευσης

Εικόνα του άρθρου Επανεξετάζουν τον χάρτη της ανθρώπινης μετανάστευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2023, 13:56
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η παρουσία των πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων (γνωστών και ως Homo sapiens) στη Νοτιοανατολική Ασία μετατοπίστηκε χρονικά για άλλη μια φορά, με την ανακάλυψη στο Λάος ενός θραύσματος μετωπιαίου οστού που χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 68.000 χρόνια και μιας κνήμης ηλικίας περίπου 77.000 ετών -και ενδεχομένως πάνω από 86.000 ετών. 

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιουνίου στο περιοδικό Nature Communications από διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον Fabrice Demeter (Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Musée de L'Homme, Παρίσι).

Τα απολιθώματα αυτά, που βρέθηκαν στο Tam Pà Ling, «το σπήλαιο των πιθήκων», παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις σύγχρονων ανθρώπων στην ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία. Τα αποκαλυφθέντα θραύσματα οστών που ανήκουν στον Homo sapiens μπορεί να χρονολογούνται 86.000 χρόνια πριν, ρίχνοντας νέο φως στο πώς το είδος μας μετανάστευσε από την Αφρική στην Ασία.

Τα τελευταία στοιχεία από το σπήλαιο Tam Pà Ling, που αποκαλύφθηκαν από ομάδα ερευνητών από το Λάος, τη Γαλλία, την Αμερική και την Αυστραλία αποδεικνύουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν από την Αφρική μέσω της Αραβίας και της Ασίας πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι οι πρόγονοί μας δεν ακολουθούσαν μόνο τις ακτές και τα νησιά. Ταξίδευαν και μέσα από δασώδεις περιοχές, πιθανότατα και κατά μήκος των κοιλάδων των ποταμών. Κάποιοι από αυτούς μετακινήθηκαν στη συνέχεια μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας για να γίνουν οι Πρώτοι Άνθρωποι της Αυστραλίας.

«Το Tam Pà Ling παίζει βασικό ρόλο στην ιστορία της μετανάστευσης του σύγχρονου ανθρώπου μέσω της Ασίας, αλλά η σημασία και η αξία του μόλις τώρα αναγνωρίζεται», λέει ο παλαιοανθρωπολόγος επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Fabrice Demeter, ένας από τους κύριους συγγραφείς της εργασίας.

Τρία αυστραλιανά πανεπιστήμια συνέβαλαν στο έργο. Το Πανεπιστήμιο Macquarie και το Πανεπιστήμιο Southern Cross χρονολόγησαν τα δείγματα χρησιμοποιώντας πολλαπλές τεχνικές. Το Πανεπιστήμιο Flinders έδειξε ότι τα ιζήματα στο σπήλαιο είχαν αποτεθεί σε διακριτά στρώματα σε διάστημα δεκάδων χιλιάδων ετών.

Από το 2010 έως το 2023, οι ετήσιες ανασκαφές (με καθυστέρηση τριών ετών λόγο lockdown) αποκάλυπταν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο Homo sapiens είχε περάσει από εκεί καθ' οδόν προς την Αυστραλία. Επτά κομμάτια ανθρώπινου σκελετού βρέθηκαν κατά διαστήματα μέσα σε 4,5 μέτρα ιζήματος, ωθώντας το πιθανό χρονοδιάγραμμα πολύ πίσω στη σφαίρα των πρώτων μεταναστεύσεων του Homo sapiens σε αυτή την περιοχή.

«Η άμεση χρονολόγηση των απολιθωμένων λειψάνων επιβεβαίωσε την ηλικιακή ακολουθία που προέκυψε από τη φωταύγεια, επιτρέποντάς μας να προτείνουμε μια ολοκληρωμένη και ασφαλή χρονολόγηση για την παρουσία του Homo sapiens στο Tam Pà Ling», λέει ο γεωχρονολόγος αναπληρωτής καθηγητής Renaud Joannes-Boyau του Πανεπιστημίου Southern Cross.

Η νέα χρονολόγηση αποκάλυψε ότι υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή αυτή για περισσότερα από 56.000 χρόνια. Επιπλέον, η ηλικία του χαμηλότερου απολιθώματος στα επτά μέτρα -ένα θραύσμα οστού ποδιού- παρέχει ένα χρονοδιάγραμμα για την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου στην περιοχή αυτή μεταξύ 86.000 και 68.000 ετών πριν. Αυτό μεταθέτει τον χρόνο άφιξης στην ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία κατά περίπου 40.000 χρόνια. Αν και, σύμφωνα με τη γενετική, αυτές οι πρώιμες μεταναστεύσεις δεν συνέβαλαν σημαντικά στους σύγχρονους πληθυσμούς μας.

Το σπήλαιο Tam Pà Ling βρίσκεται πολύ κοντά στο πρόσφατα ανακαλυφθέν σπήλαιο Cobra Cave, στο οποίο σύχναζαν Ντενίσοβαν περίπου 70.000 χρόνια νωρίτερα. Παρά την προηγούμενη έλλειψη αποδείξεων για πρώιμη άφιξη στην ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία, η περιοχή αυτή μπορεί να αποτελεί μια παλαιότερα χρησιμοποιούμενη διαδρομή διασποράς μεταξύ των προγόνων μας, πολύ πριν από τον Homo sapiens.

Φωτογραφία: KIRA WESTAWAY/MACQUARIE UNIVERSITY

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back