ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ίδιοι κανόνες για ευρωπαίους με εργαζόμενους εκτός ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Brexit: Ίδιοι κανόνες για ευρωπαίους με εργαζόμενους εκτός ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2018, 15:14
ΚΟΣΜΟΣ

Στους ίδιους κανόνες με τους μετανάστες από τον υπόλοιπο κόσμο για να εργασθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει το Brexit, συμφωνήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα ελεύθεροι να εγκατασταθούν και να εργασθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα καθεστώς που θα τερματιστεί μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την βρετανική έξοδο, τον Δεκέμβριο 2020, σε περίπτωση συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους του διαζυγίου.

Η αρχή αυτή, του κριτηρίου των ικανοτήτων έναντι της εθνικότητας των μεταναστών, προτάθηκε από την Συμβουλευτική Επιτροπή για την Μετανάστευση σε εισήγηση που επιδόθηκε στην κυβέρνηση και δόθηκε στην δημοσιότητα στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο διευθυντής της Επιτροπής Αλαν Μάνινγκ έλαβε χθες μέρος στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην μελέτη αυτή, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Μετανάστευση προτείνει την εκπόνηση ενός προγράμματος μετανάστευσης που δεν προσφέρει καμία εύνοια στους ευρωπαίους πολίτες που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, εάν το θέμα της μετανάστευσης δεν ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αναφερθεί στα σχέδια της κυβέρνησής της για την μετανάστευση κατά την διάρκεια της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος που αρχίζει τις εργασίες της την Κυριακή στο Μπέρμιγχαμ και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Η πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που είναι ήδη εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προστατευθούν μετά το Brexit.

Στην εισήγησή της η Συμβουλευτική Επιτροπή για την μετανάστευση συμβουλεύει την κυβέρνηση να θέσει τέλος στο πλαφόν των αδειών εισόδου που είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο του συστήματος Tier 2, που αφορά τα άτομα που δεν προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και που είναι υποψήφια για μία θέση απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πλαφόν αυτό μεταφράζεται σήμερα σε 20.700 άδειες ετησίως.

Προτείνεται επίσης να τεθεί τέλος στο σύστημα που ευνοεί την μετανάστευση προσώπων με λίγα ή καθόλου προσόντα, γνωστό ως Tier 3, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την εξαίρεση των εποχικών εργαζόμενων ή των απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back