Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το Σύμφωνο για τη μετανάστευση

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το Σύμφωνο για τη μετανάστευση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2018, 20:24
ΚΟΣΜΟΣ

Υιοθετήθηκε σήμερα από περίπου 150 χώρες το παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, αφού το υπερασπίσθηκαν σθεναρά απέναντι στις επικρίσεις των εθνικιστών και των υποστηρικτών του κλεισίματος των συνόρων.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον φόβο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν από την επίσημη υιοθέτηση του κειμένου αυτού που έχει στόχο να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για «ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση».

Όπως και άλλοι ηγέτες που ήταν παρόντες στο Μαρακές, ο Γκουτέρες κατήγγειλε επίσης τα «πολυάριθμα ψεύδη» σχετικά με το Σύμφωνο, το οποίο προκάλεσε πολιτικές εντάσεις σε αρκετές χώρες και ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βέλγιο, με τις παραιτήσεις υπουργών προερχόμενων από το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα.

Το έγγραφο θα αποτελέσει αντικείμενο μιας τελευταίας ψηφοφορίας επικύρωσης στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η διακυβερνητική διάσκεψη του Μαρακές επρόκειτο να διαρκέσει δύο ημέρες και να αποτελέσει ένα καθαρά τυπικό σταθμό στη διαδικασία του ΟΗΕ. Όμως το θέμα απελευθέρωσε πάθη και 14 χώρες (Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Τσεχία, Δομινικανή Δημοκρατία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία) ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το Σύμφωνο ή παγώνουν την απόφασή τους γι' αυτό, αφού το είχαν εγκρίνει στις 13 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.

 

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν αποσυρθεί από την εκπόνηση του κειμένου τον Δεκέμβριο του 2017 κρίνοντάς το αντίθετο στη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καταφέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή εναντίον του Συμφώνου και εναντίον κάθε μορφής «παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Παρά την αντίθεση αυτή, ο Γκουτέρες εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διαδικασία θα συνεχιστεί: «η απάντηση δόθηκε από περισσότερες από 150 χώρες οι οποίες ήρθαν εδώ», δήλωσε στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ενώ στην Ευρώπη τα κόμματα της ακροδεξιάς και οι λαϊκιστές επισείουν το Σύμφωνο σαν φόβητρο καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήρθε να το υποστηρίξει προσωπικά, όπως και άλλοι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί: ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Δανός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν --ο οποίος «έσφιξε» τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του-- και ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποίησε το ταξίδι στο Μαρακές με τίμημα την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού του.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στην ομιλία του από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας «να συμβάλει ώστε να λειτουργήσει το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ως ένα αποτελεσματικό πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας που δεν εμποδίζει, αλλά, αντίθετα, υπάρχει για να στηρίξει τις προσπάθειές μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο προς μια ασφαλή και καλά διαχειριζόμενη μετανάστευση». 

Όπως επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός «οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμια αντιμετώπιση. Κατά τη γνώμη μας, ακριβώς αυτό αποτελεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Εφοδιάζει την παγκόσμια κοινότητα με δέσμη συμφωνημένων κανόνων ώστε:

  • Να διευκολυνθεί η συνεργασία μας σε όλες τις πτυχές της μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες υποδοχής και τις ανάγκες των εθνικών αγορών εργασίας
  • Να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών
  • Να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιστροφή ατόμων που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία
  • Να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης, και τέλος
  • Να παταχθούν τα παράνομα κυκλώματα που διακινούν μετανάστες».


ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ

Μη δεσμευτικού χαρακτήρα, το Σύμφωνο απαριθμεί τις αρχές - υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας- και καταγράφει προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις --ανταλλαγές πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, ενσωμάτωση των μεταναστών... Απαγορεύει τις αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς δεν επιτρέπει τις συλλήψεις παρά ως ύστατο μέτρο.

Οι υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων το βρίσκουν ανεπαρκές, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση των μεταναστών στην ανθρωπιστική αρωγή και στις βασικές υπηρεσίες ή όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων μεταναστών. Οι επικριτές του θεωρούν ότι ενθαρρύνει ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.

 Περισσότερες από 80% των μετακινήσεων μεταξύ των χωρών γίνονται με νόμιμο τρόπο. Όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 στη διάρκεια του περίπλου τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back