Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένωση αγροτών: «Οργή και αγανάκτηση»

Εικόνα του άρθρου Ένωση αγροτών: «Οργή και αγανάκτηση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2021, 17:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, εκφράζει την «οργή και αγανάκτηση» που, όπως αναφέρει, «επικρατεί μεταξύ των αγροτών της περιοχής μας μετά την πίστωση των λογαριασμών τους με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2021», λόγω των περικοπών που επέφερε η τροποποίηση  των κριτηρίων καταβολής των επιδοτήσεων. 

Η Ένωση σημειώνει ότι οι αγρότες υπέβαλαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο τις αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση του έτους 2021 και στη συνέχεια, πολλοί εξ αυτών προέβησαν σε επενδύσεις αγοράζοντας ζώα λόγω της προκήρυξης του μέτρου 6.1 (Νέοι Αγρότες)».

«Στις 5 Οκτωβρίου ήλθε η ΚΥΑ η οποία τροποποίησε τα κριτήρια αφήνοντας πολλούς κτηνοτρόφους χωρίς κατανομή βοσκοτόπων δεδομένου του ότι αποκλείονται από την συμμετοχή τους στο εθνικό απόθεμα. Αλήθεια κύριε υπουργέ, πώς είναι δυνατόν ένας αγρότης να υποβάλει αίτηση ενίσχυσης κάτω από κάποιο συγκεκριμένο νομικό καθεστώς και στην συνέχεια η αίτησή του αυτή να αξιολογηθεί με άλλο νομικό καθεστώς;». αναφέρει ο ΓΑΣ Ιωαννίνων.

Διερωτάται ακόμα, «γιατί δεν γίνεται λόγος για την κατανομή των δικαιωμάτων της  προηγούμενης περιόδου σε ποιους πήγαν και που τελικά κατέληξαν αλλά επιρρίπτετε ευθύνες στους παραγωγούς και μάλιστα  αναφέρεστε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς;».

Η Ένωση Αγροτών ζητάει να ανακληθεί η τροποποίηση και να πληρωθούν οι αγρότες σύμφωνα με το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε κατά την υποβολή των αιτήσεων, «διότι σε αντίθετη περίπτωση οι αγρότες θα προβούν σε κινητοποιήσεις οι οποίες ήδη άρχισαν να οργανώνονται καθώς επίσης θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κάθε έννομο μέσο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back