Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έντονη κριτική για τη ΔΕΥΑΙ

Εικόνα του άρθρου Έντονη κριτική για τη ΔΕΥΑΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2018, 19:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ένα θέμα που αφήνει πολύ… χώρο για κριτική και «αντιπολίτευση», σε αυτό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ανέκαθεν εύκολο θέμα για κάθε αντιπολίτευση), παρεμβαίνει η παράταξη του Μωυσή Ελισάφ «Γιάννενα-Νέα Εποχή». Είναι επί της ουσίας η πρώτη επιθετική ανακοίνωση της παράταξης κατά της δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα.

Η παράταξη προαναγγέλλει την κατάθεση μιας πρότασης για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προς το παρόν, περιγράφει μόνο τις βασικές αρχές της πρότασης αυτής: αξιοποίηση του επιστημονικού-στελεχιακού δυναμικού, ορθολογισμός και διαφάνεια σε όλες τις δαπάνες της επιχείρησης, πραγματική μείωση των τιμολογίων, σεβασμός στο περιβάλλον και σεβασμός στο προσωπικό.

Στο στόχαστρο της παράταξης βρίσκονται τόσο η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ για μείωση των τιμολογίων κατά 15% στους συνεπείς καταναλωτές όσο και η… διαρροή της λυματολάσπης στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων λόγω της πρόσφατης βροχόπτωσης. Καταρχάς, η παράταξη του κ. Ελισάφ χαρακτηρίζει τα ανακοινωθέντα περί μείωσης των τιμολογίων «προεκλογικά», ενώ κρίνει αρνητικά την πολιτική τακτική που ακολούθησε αυτή την εβδομάδα η δημοτική αρχή. «Είναι δείγμα μιας ξεπερασμένης εποχής το γεγονός ότι την στιγμή που η λυματολάσπη ‘πνίγει’ όχι μόνο τις εκτάσεις γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό αλλά και τον Καλαμά, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ να επαίρεται για τις μειώσεις στα τιμολόγια των συνεπών καταναλωτών» αναφέρει, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι «μετατρέπει την επιχείρηση σε βραχίονα της προεκλογικής εκστρατείας».

Όσον αφορά τη μείωση των τιμολογίων, «είναι καλοδεχούμενη, αν και προεκλογική». Ωστόσο, εκφράζει αρκετούς προβληματισμούς για τον ισχυρισμό της ΔΕΥΑΙ για τους λόγους της μη συνέπειας του 70% των καταναλωτών στην πληρωμή των λογαριασμών. «Διαβάζει» δε, με άλλον τρόπο, για το ποιοι θα έπρεπε να είναι δικαιούχοι μιας μείωσης τιμολογίου. «Μεταξύ των μη συνεπών καταναλωτών, υπάρχουν σίγουρα κι αυτοί που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασής τους και της συρρίκνωσης του οικογενειακού τους εισοδήματος. Είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη μείωση της τιμής του νερού» αναφέρει, κάνοντας μια πολιτική ανάλυση που βασίζεται σε εύκολα μαθηματικά.

Με την ανακοίνωσή της, η παράταξη ζητά από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΙ στοιχεία για την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ποιο είναι το ύψος των οφειλών, ποια τα έσοδα και οι δαπάνες της. Θυμίζει δε τα διάφορα ανοιχτά μέτωπα της ΔΕΥΑΙ, προκαλώντας τη διοίκηση να απαντήσει για «το κόστος των μισθωμένων κτιρίων της επιχείρησης που επί μήνες μένουν κλειστά καθώς και για τη διαδικασία με την οποία προχωρά η ανακαίνιση και διαμόρφωσή τους».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back