ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται οι φόβοι ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Εντείνονται οι φόβοι ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2023, 21:18
ΚΟΣΜΟΣ

Οι φόβοι ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν σήμερα Κυριακή, με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί για σημαντικό κίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε τη Γάζα και οι συγκρούσεις στα σύνορά του με τον Λίβανο εντάθηκαν.

Στη γειτονική Συρία -όπου ο κύριος περιφερειακός υποστηρικτής της Χαμάς, το Ιράν, έχει στρατιωτική παρουσία- ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου νωρίς την Κυριακή, θέτοντας και τα δύο εκτός λειτουργίας και σκοτώνοντας δύο εργαζόμενους, ανέφεραν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ συγκρούστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις, στην πιο θανατηφόρα κλιμάκωση της βίας στα σύνορα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν σε σφοδρές ανταλλαγές πυρών την Κυριακή και ένας άλλος πέθανε από τραύματα που υπέστη νωρίτερα, αυξάνοντας σε 24 τον αριθμό των μελών της που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου.

Με τη βία γύρω από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορά του να αυξάνεται, το Ισραήλ πρόσθεσε την Κυριακή 14 κοινότητες κοντά στο Λίβανο και τη Συρία στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης εκκένωσης στο βόρειο τμήμα της χώρας.


Αμερικανικές ενισχύσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει περισσότερα στρατιωτικά μέσα στη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξει το Ισραήλ και να ενισχύσει την αμυντική στάση των ΗΠΑ στην περιοχή μετά τις «πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις δυνάμεις του πληρεξουσίου του» - μια αναφορά στη Χεζμπολάχ, τους Παλαιστίνιους και άλλους μαχητές.

Ο Όστιν δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του ABC την Κυριακή: "Ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση. Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε ... είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και του λαού μας σε όλη την περιοχή.

Η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει σημαντική ναυτική δύναμη στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, πλοίων υποστήριξης και περίπου 2.000 πεζοναυτών, για να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων από δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν και οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την ευρύτερη περιοχή.

Ο Όστιν δήλωσε ότι θα σταλούν στην περιοχή ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και επιπλέον τάγματα πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot και θα τεθούν σε ετοιμότητα περισσότερα στρατεύματα.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στα περιφραγμένα σύνορα γύρω από τη Γάζα για μια προγραμματισμένη χερσαία εισβολή με στόχο την εξόντωση της Χαμάς, μετά από αρκετούς άνευ αποτελέσματος πολέμους που χρονολογούνται από την κατάληψη της εξουσίας εκεί το 2007, αφού το Ισραήλ έθεσε τέρμα σε μια 38χρονη κατοχή.

Με το Ισραήλ να συνεχίζει τους καθημερινούς βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει εκτάσεις της βαριά αστικοποιημένης Γάζας, οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι έλαβαν νέες ισραηλινές στρατιωτικές προειδοποιήσεις να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το νότιο για να αποφύγουν το πιο θανατηφόρο θέατρο του πολέμου.

Είπαν ότι τα στρατιωτικά φυλλάδια που έπεσαν στην περιοχή, μήκους μόλις 45 χιλιομέτρων, περιείχαν την πρόσθετη προειδοποίηση ότι θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως συμπαθούντες μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» εάν παρέμεναν στη θέση τους.

Με πηροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: AP Photo/Ohad Zwigenberg


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back