Του Βασίλη Φλούδα*
Ανθρώπινες απώλειες, υποδομές δημόσιες και ιδιωτικές κατεστραμμένες, πόλεις και χωριά διαλυμένα, άνθρωποι που από την μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται αντιμέτωποι με το χάος και την απελπισία για την επόμενη ημέρα.
Ναι, το μότο «Η ζωή συνεχίζεται» εύκολα λέγεται, αλλά στην πράξη μάλλον δεν συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο και συνθήκες για όλους. Κάποιοι άνθρωποι, κάποια χωριά και κάποιες πόλεις πρέπει να «κλείσουν» τις πληγές τους πρώτα. Οι πληγές από τις ανθρώπινες απώλειες μπορεί να μην κλείσουν ποτέ, οι πληγές όμως από τις υλικές απώλειες μπορούν να κλείσουν πιο εύκολα.
Το κεντρικό κράτος θα πρέπει να κάνει, οπωσδήποτε, περισσότερα από αυτά που έκανε μέχρι τώρα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν όμως και οι Δήμοι της χώρας.
Χρειάζονται πολλά…
Δεν αρκεί η συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι πληγέντες Δήμοι χρειάζονται και άλλα. Ένα μηχάνημα από τον δικό μας Δήμο για να ανοίξουν έναν πλημμυρισμένο δρόμο, μια υδροφόρα από έναν άλλο Δήμο για να διώξουν την λάσπη, έναν οδηγό-έναν εργάτη-έναν διοικητικό υπάλληλο για να ξεκουράσουν το δικό τους προσωπικό που δίνει αγώνα.
O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, με χτεσινή του ανακοίνωση, κάνει έκκληση να μη γίνει συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης γιατί οι πληγέντες Δήμοι προς το παρόν δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Ζητά μηχανήματα έργου, φορτηγά, πλυντήρια κ.λπ. για την ταχύτερη αποκατάσταση της καθημερινότητας στις πόλεις και τους οικισμούς.
332 Δήμοι μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους
Οι λύσεις προκύπτουν μέσω ενεργειών και πρωτοβουλιών. Όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν μηχανήματα που σίγουρα μπορούν να τα διαθέσουν σε έναν Δήμο που τα έχει άμεση ανάγκη ώστε να τα χρησιμοποιήσει για την αποκατάσταση ζημιών. Στις στιγμές αυτές, δεν μπορεί να υπάρχει «δικό μου και δικό σου». Πρέπει να υπάρξει «ενσυναίσθηση» μεταξύ των Δήμων.
Δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός όπου ο κάθε Δήμος θα καταχωρήσει πόσα μηχανήματα, πόσα εργαλεία, πόσους υπαλλήλους μπορεί να διαθέσει για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση τουλάχιστον των υλικών ζημιών και στην καλύτερη αντιμετώπιση της επόμενης μέρας.
*Ο Βασίλης Φλούδας είναι οικονομολόγος και προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών