ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενότητα Πολιτών: Τρία σημεία για τα δημόσια έργα

Εικόνα του άρθρου Ενότητα Πολιτών: Τρία σημεία για τα δημόσια έργα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2022, 15:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις συναντήσεις με διάφορους φορείς συνέχισε η Ενότητα Πολιτών και ο Θωμάς Μπέγκας, αυτή τη φορά με το προεδρείο του περιφερειακού τμήματος Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ.

Ο κ. Μπέγκας, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λιόντο και το μέλος της παράταξης, Νίκο Σαρακατσάνο, μίλησαν με τη διοίκηση για θέματα όπως η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους των υλικών, η οποία επηρεάζει και την εξέλιξη των έργων του Δήμου, όπως τονίζει η παράταξη στη σχετική ανακοίνωση.

Η παράταξη τόνισε ότι ο «Δήμος Ιωαννιτών ως δημόσιος φορέας και οι ανάδοχοι των έργων είναι συνεργάτες σε μια κοινή προσπάθεια για την εξέλιξη της πόλης» και ότι βασική αρχή θα πρέπει να είναι, στο πλαίσιο των ευθυνών του κάθε φορέα, «η απόδοση έργων υψηλής ποιότητας στους πολίτες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να δίνεται η δυνατότητα  αναθεώρησης των τιμών των έργων εξαιτίας της αύξησης του κόστους,  δημιουργεί επιπλέον δαπάνες στην υλοποίηση των έργων τις οποίες είναι  αδύνατον να επωμιστούν οι δήμοι. Θα πρέπει τα συλλογικά όργανα της  αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν από το κεντρικό κράτος πρόσθετα κονδύλια  για να καλύψουν το κόστος αυτό ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση  των έργων.
  • Από το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν θεσμοθετηθεί  συντελεστές αναθεώρησης για όλα τα ειδή των εργασιών των δημόσιων έργων,  ενώ έχει εισαχθεί ο όρος «ομοειδείς εργασίες». Επειδή οι υπηρεσίες των  δήμων δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη κατηγοριοποίησης των εργασιών  αυτών θα πρέπει άμεσα με υπουργικές εγκυκλίους να διευκρινιστούν ποιες  εργασίες λογίζονται ως «ομοειδείς».
  • Η νεοεισελθείσα μέθοδος  δημοπράτησης έργων με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, χωρίς αξιολόγηση  της μελέτης, αλλά ως μειοδοτικός διαγωνισμός που ο συμμετέχον έχει την  υποχρέωση να υποβάλει και τη μελέτη, δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες  τις κλίμακες των έργων. Θα πρέπει να εφαρμόζεται σε έργα μεγάλων  προϋπολογισμών και έργα που συμπεριλαμβάνουν ειδικό τεχνικό αντικείμενο .  Η οριζόντια εφαρμογή της μεθόδου ενέχει δύο κινδύνους: Α. Την  αδρανοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και τη δημιουργία  κατασκευαστών δημοσίων έργων δύο ταχυτήτων με τους ισχυρούς οικονομικά  να έχουν τον πρώτο λόγο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back