ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενότητα Πολιτών: Πρώτο δείγμα, μαζικό

Εικόνα του άρθρου Ενότητα Πολιτών: Πρώτο δείγμα, μαζικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2022, 01:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη συνάντηση της Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα μετά από δύο χρόνια υγειονομικών περιορισμών, ήταν μαζική.

Ήταν επίσης δηλωτική για το ξεκίνημα μιας προεκλογικής περιόδου που θα κρατήσει αναγκαστικά 15 μήνες, μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ήταν και άλλα πράγματα: καταρχάς, η μαζικότητά της εκφράστηκε με παρουσίες ανθρώπων που είναι γνωστοί-ες στα κοινά των Ιωαννίνων εδώ και χρόνια, με θητείες στο δημοτικό συμβούλιο, που μπήκαν σε ψηφοδέλτια της παράταξης κατά καιρούς, αλλά και ανθρώπους που συνήθως, έπαιρναν μέρος σε κάποια προεκλογική συγκέντρωση όταν πλησίαζαν οι κάλπες.

Η συνάντηση της Τετάρτης 29 Ιουνίου στο Du Lac όμως ήταν μια παραταξιακή, ολομελειακή διαδικασία και ο αριθμός των ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, άφησε φανερά ικανοποιημένα τα στελέχη της παράταξης.

«Πιο ενωμένη, δυνατή και αποφασισμένη από ποτέ»

Ήταν επίσης μια συνεδρίαση με ιδιαίτερη, έντονη, ενίοτε γλαφυρή, κριτική στη δημοτική αρχή. Ο Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών είπε μεταξύ άλλων ότι η δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται από «αδράνεια, άγονη υστεροβουλία» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι οπαδοί της ηθικής στην πολιτική». Τόνισε ότι θεωρεί πως η παράταξή του επιβεβαιώθηκε σε ό,τι έχει πει και ότι «έχουμε μάθει από τα λάθη μας-δεν θα επαναληφθούν. Πρόσθεσε ότι η παράταξη θα εισάγει «νέο προγραμματικό ρόλο», έβαλε μια σειρά θέματα όπως «το μεγάλο ψηφιακό άλμα» που χρειάζεται η πόλη. Είπε επίσης ότι η παράταξη είναι πιο «ενωμένη, δυνατή και αποφασισμένη από ποτέ», καθώς και «αστείρευτη πηγή νέων προτάσεων που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών και το αναπτυξιακό μέλλον του μητροπολιτικού μας Δήμου».

Τέλος, δήλωσε ότι έτοιμος «να ηγηθεί μιας νικηφόρας πορείας» και να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης.

Η παράμετρος της ενότητας τονίστηκε εμφατικά και από άλλα στελέχη: ο Θωμάς Γιωτίτσας, απευθυνόμενος στον κ. Μπέγκα είπε «είμαι δίπλα σου μέχρι τέλους», ενώ ο Δημήτρης Νάστος πρόσθεσε: «Δήμαρχο έχουμε, δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο».

Φυσικά, η προεκλογική περίοδος θα είναι μακρά και ο συγκεκριμένος χώρος έχει ακόμα διεκδικητές χρισμάτων. Από την ολομέλεια ωστόσο, ο κ. Μπέγκας πήρε μερικούς «πόντους» στην πολιτική διεργασία.

Χαιρετισμός από τον Λ. Νάτση

Παρών ήταν επίσης ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή». Ο κ. Νάτσης χαιρέτισε, μετέφερε και το χαιρετισμό του Γιώργου Ζάψα που δεν μπόρεσε να παραστεί, κάλεσε τους πολίτες στην εκδήλωση που κάνουν οι δύο παρατάξεις (Πολίτες για την Ανατροπή-Κοινό των Ηπειρωτών) την προσεχή Δευτέρα και, παρότι η παρουσία του άφησε την αίσθηση της πολιτικής επαφής, ήταν πολύ προσεκτικός στο χαιρετισμό του. Είπε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει αρνητικό κλίμα στην καθημερινότητα των πολιτών» και υπενθύμισε ότι στην περασμένη δεκαετία οι δύο παρατάξεις έχουν συμφωνήσει, αλλά και διαφωνήσει, καθώς και ότι ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ αναδεικνύει «δημάρχους-εξουσιαστές», λέγοντας ταυτόχρονα ότι η απουσία της απλής αναλογικής κάνει πιο φανερή την ανάγκη γι αυτήν. 

Επίσης, ξεκίνησε λέγοντας «γνωριζόμαστε, μπορεί να μη με ψηφίζετε, αλλά με ξέρετε», προκαλώντας χαμόγελα στην αίθουσα.

Ο κ. Μπέγκας ευχαρίστησε τόσο τον κ. Νάτση, όσο και τους Θανάση Οικονόμου και Χρυσόστομο Βούζα που παραβρέθηκαν επίσης, λέγοντας ότι «η παρουσία σηματοδοτεί κάτι, για μένα». Υπενθύμισε ότι οι δύο παρατάξεις διεκδικούν και νομικά την ανατροπή της «κοπτάτσιας Θεοδωρικάκου» που άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα την επομένη των εκλογών, με αντιδημοκρατικό τρόπο. 

«Δεξιότερος του Μητσοτάκη»

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η κριτική στη δημοτική αρχή. Εκτός από τον κ. Μπέγκα, ο κ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για «ιδιότυπο μεσαίωνα» σε ό,τι αφορά την παραγωγή έργου και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο κ. Παπαδιώτης εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή θα κατέβει σε μια παράταξη, στις εκλογές και τη χαρακτήρισε «ανερμάτιστη», ενώ μιλώντας για την παράταξη Γκόντα, είπε «θυμάστε τι δεινά επέφερε στην πόλη». Το ίδιο και ο κ. Νάστος που χαρακτήρισε τον κ. Ελισάφ «δεξιότερο του Μητσοτάκη».

Κατά τα λοιπά, η επίκληση στην ενότητα ήταν σχεδόν οριζόντια στις ομιλίες. Κάποια κορυφαία στελέχη έλειπαν, όπως ο Νίκος Γκόλας, ο οποίος είχε ενημερώσει ότι βρίσκεται εκτός Ιωαννίνων.

Ένα ακόμα στοιχείο, ήταν η εκτίμηση του κ. Μπέγκα ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές «θα είναι περίοδος με χτυπήματα κάτω από τη μέση». Το θέμα είναι αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να τα αντιπαρέλθει (και να μην τα… διαπράξει, επίσης), σε μια προεκλογική περίοδο που φαίνεται ότι θα σπάσει το ρεκόρ πρόωρης έναρξης, στα Γιάννενα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back