ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ενότητα Πολιτών»: Οι προτάσεις για πολιτισμό και παιδεία

Εικόνα του άρθρου «Ενότητα Πολιτών»: Οι προτάσεις για πολιτισμό και παιδεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2023, 14:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον τέταρτο άξονα του προγράμματος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα», που αφορά την παιδεία και τον πολιτισμό παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, Αριστέα Λίτου και Δημήτρης Σιώρος.

Η κα Λίτου ξεκίνησε την τοποθέτησή της κάνοντας αναφορά στο στίγμα που άφησε η παράταξη στον τομέα του πολιτισμού όταν ήταν δημοτική αρχή. Μίλησε για στήριξη των θεσμών του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΕ, για φεστιβαλική παρουσία, για ένταξη του ΔΗΠΕΘΕ στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος κ.λπ.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της παράταξης για την επόμενη πενταετία, ανέπτυξε τα εξής:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

◦ Ενίσχυση του ρόλου και του έργου των σχολών και των τμημάτων που λειτουργούν στο Πνευματικό κέντρο.

◦ Αναβάθμιση της συμφωνικής ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου, καθώς και όλων των συνόλων παρουσίασης.

◦ Δημιουργία χορωδίας ενηλίκων.

◦ Δημιουργία νέων τμημάτων που θα περιλαμβάνουν νέες μορφές τέχνης (πολυμέσα, φωτογραφία, animation, video art, aerial, yoga, hip-hop κ.α.)

◦ Αναβάθμιση των πτυχίων που παρέχονται από τις σχολές, σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και καθιέρωση υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές.

◦ Ενίσχυση των επαγγελματικών θεατρικών ομάδων της περιοχής, αλλά και των ερασιτεχνικών ομάδων, τους αληθινούς εραστές της τέχνης.

◦ Δημιουργία Παραρτημάτων του Πνευματικού Κέντρου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με αυτοτελείς δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά τμήματα.

◦ Ανέγερση Στέγης Ερασιτεχνικής Δημιουργίας πλήρως εξοπλισμένης, για χρήση από ομάδες, καλλιτέχνες και δημιουργούς.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

◦ Υπερτοπικές συνέργειες για την προβολή του πολιτισμικού αποθέματος και την παραγωγή σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων.

◦ Ουσιαστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο σε όλους τους τομείς (επαγγελματικός προσανατολισμός, δια βίου εκπαίδευση, κατάρτιση, εκδηλώσεις) και καθιέρωση ετήσιου Φεστιβάλ επιστημών.

◦ Ετήσια εκδήλωση παρουσίασης στην Αθήνα του πολιτιστικού δυναμικού της πόλης και της Ηπείρου, με στόχο την προβολή και την προώθηση νέων καλλιτεχνών, δημιουργών και σχημάτων.

◦ Συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για άμεση συμμετοχή των μαθητών και των συλλόγων γονέων στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδων, εκδηλώσεων γνωριμίας με την αρχιτεκτονική και την πολιτισμική παράδοση της πόλης.

Από την μεριά του ο κ. Σιώρος παρουσίασε τους υπόλοιπους άξονες οι οποίοι έχουν ως εξής:

AGENDA ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

◦ Καθιέρωση ετήσιου Φεστιβάλ Lake of Light & Sound, με παρουσίαση ειδικών ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

◦ Καθιέρωση ετήσιου «Street Art Festival», ως ενδυνάμωση της σχέσης καθημερινότητας-δημόσιου χώρου-τέχνης.

◦ Επαναφορά και ενίσχυση του θεσμού του «Soundtrope festival».

◦ Θερινό Φεστιβάλ Τοπικής Δημιουργίας, με συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών και δημιουργών, στους τομείς των παραστατικών και εικαστικών τεχνών.

◦ Εικαστικές παρεμβάσεις στους χώρους που γυρίστηκαν σκηνές των έργων του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

◦ Ενίσχυση και καθιέρωση των πετυχημένων πολιτιστικών θεσμών (Its Kale Festival, Το Κάστρο των Παιδιών, Ioannina Open Air Film Festival, Από τις Οθόνες του Κόσμου)

◦ Ανάδειξη στο παλιό Πανεπιστήμιο χώρων πολιτιστικής δημιουργίας και δράσης, όπου σε συνεργασία με διεθνή μουσεία και τοπικούς συλλόγους θα χτυπά η καρδιά της πόλης (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια θεάτρου, εικαστικών τεχνών, φωτογραφίας, συντήρησης έργων τέχνης).

◦ Ανάπλαση κτιριακού συγκροτήματος Βελή Τζαμί και δημιουργία Κόμβου Εικονικής Πραγματικότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτοποριακό τεχνολογικά Σύστημα Τρισδιάστατης Στερεοσκοπικής Προβολής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

◦ Δημιουργία Χώρου εργαστηρίων και εκθέσεων επισκεπτών καλλιτεχνών (residencies) στο Μεντρεσέ Βελή Πασά.

◦ Δρομολόγηση των διαδικασιών ανέγερσης νέου κτιρίου για το Δημοτικό Θέατρο.

◦ Αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης με μεταστέγαση σε νέο κατάλληλο χώρο.

ΠΑΙΔΕΙΑ

◦ Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των σχολικών μονάδων και των συμπληρωματικών υποδομών μέσα και έξω από το σχολείο, ώστε να καταστούν πολυχώροι ανάπτυξης πολύπλευρων δραστηριοτήτων και ελκυστικά κέντρα της γειτονιάς.

◦ Ανέγερση και λειτουργία νέων δημοτικών σχολείων σε Νεοχωρόπουλο, Σταυράκι, Νέα Ζωή, Κατσικά, αλλά και νέων Νηπιαγωγείων σε Ανθούπολη, Κουτσελιό, 

Κατσικά και Νέα Ζωή.

◦ Δημιουργία εφαρμογής άμεσης ενημέρωσης των υπηρεσιών του Δήμου για υλικές ζημιές στις σχολικές υποδομές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.

◦ Ανάπτυξη δράσεων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων, που θα φέρουν τον πολιτισμό πιο κοντά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους νέους, στα παιδιά (το κοινό του μέλλοντος), στο κοινό της περιφέρειας.

Ο κ. Σιώρος έκανε και δύο ξεχωριστές αναφορές στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και το Μουσικό Σχολείο, δύο δομές με τις οποίες είχε προσωπική εμπειρία.

Όπως είπε, η παράταξη υπόσχεται την αναβάθμιση και τη στελέχωση του Δημοτικού Ραδιοφώνου, όπως και το να θέσει τις βάσεις για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο. «Πολιτισμός και παιδεία είναι δύο τομείς που η ‘Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα’ θέλει να ‘επενδύσει’ τα επόμενα χρόνια, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη επένδυση από την παιδεία και τον πολιτισμό με στόχο να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και  για εμάς τους ίδιους» κατέληξε.

Παρόντες ήταν επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, και οι υποψήφιοι  δημοτικοί σύμβουλοι Δήμητρα Αλεξίου, Μαρία Μπράγια, Ανδρομάχη  Καταπόδη,  Δημήτριος Ραπακούσης και Αλεξάνδρα Μάντζιου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back