ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ενότητα Πολιτών»: Μια σαφής δέσμευση για ενεργειακές κοινότητες

Εικόνα του άρθρου «Ενότητα Πολιτών»: Μια σαφής δέσμευση για ενεργειακές κοινότητες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2023, 15:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tη σαφή δέσμευσή της να υποστηρίξει την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων στον Δήμο ώστε να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα, να ενισχύσει την τοπική οικονομία προσφέροντας ελκυστικές νέες θέσεις εργασίας (ειδικά για τους νέους) και να συμβάλλει στην προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καταθέτει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.

Η παράταξη του κ. Μπέγκα είναι μία από τις πέντε πρώτες δημοτικές παρατάξεις της χώρας που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη Διακήρυξη Ενεργειακής Κοινωνικής Πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Η Διακήρυξη αποτελεί πρωτοβουλία της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Κοινοτήτων RESCOOP.eu και της οργάνωσης ΗΛΕΚΤΡΑ energy.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται πως οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την ενεργειακή φτώχια. Σύμφωνα με τον νόμο 5037/2023 αποτελούν συνεταιρισμούς, μέσω των οποίων πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ΟΤΑ και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να συν-επενδύσουν σε έργα καθαρής ενέργειας, παράγοντας έτσι συλλογικά και τοπικά τη δική τους ενέργεια.

Περιληπτικά, οι προτάσεις της Διακήρυξης βασίζονται σε τρεις πυλώνες:

Ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να:

1) ιδρύσει και να συντονίσει μία δική του ενεργειακή κοινότητα. Η συνεργασία τους με υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες, που κατέχουν ήδη την απαραίτητη τεχνογνωσία, μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αυτών.

2) συμμετέχει ως μέλος σε ενεργειακή κοινότητα που έχει συσταθεί από πολίτες. Η ενεργειακή κοινότητα «Μινώα» αποτελεί το εξέχον ελληνικό παράδειγμα συνεργασίας τόσο με τοπικούς Δήμους όσο και με την Περιφέρεια Κρήτης, φορείς οι οποίοι ως μέλη της «Μινώα» στηρίζουν έμπρακτα τη δίκαιη και συμπεριληπτική μετάβαση της περιοχής τους.

3) υποστηρίζει το έργο τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων, χωρίς να είναι απαραίτητα μέλος. Για παράδειγμα παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, στέγες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τεχνογνωσία, εξοπλισμό, χώρο για συναντήσεις, δικτύωση, συνεργασία σε σχεδιασμό και ανάπτυξη έργων, καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας, κοινές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, κλπ.

Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει κινηθεί με έναν πιο «συστημικό» και συντηρητικό τρόπο προς την κατεύθυνση των ενεργειακών κοινοτήτων. Πριν από τρία χρόνια, αποφάσισε να συμπράξει με τον Δήμο Μετσόβου και έναν μόλις ιδιώτη για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, η οποία δεν λειτουργεί ακόμη. Παράλληλα, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ακινήτων βρίσκεται σε εξέλιξη και η δημιουργία μιας άλλης ενεργειακής κοινότητας –κι αυτή χωρίς τη συμμετοχή πολιτών, αλλά με τη συμμετοχή νομικών προσώπων του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣ
ΟΤΙ .... ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ..!!!!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back