ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα αναμενόμενα led…

Εικόνα του άρθρου Τα αναμενόμενα led…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2021, 19:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην εκτίμηση ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια» καταθέτει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων σχετικά με τον διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του οδικού αστικού φωτισμού στον Δήμο, προϋπολογισμού 19,2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον περίφημο διαγωνισμό των led, τη νέα διακήρυξη του οποίου η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε σήμερα με την αρνητική ψήφο της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα. Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη επέλεξε αυτή τη φορά την αποχή. Οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν εκπροσωπούνται στην οικονομική επιτροπή. Το «πράσινο φως» της οικονομικής επιτροπής του Δήμου ήρθε μετά από εκείνο της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία είναι και ο φορέας δημοπράτησης του έργου με τη συνδρομή του μηχανισμού ΕLENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου έχουν υπογράψει προγραμματική σύμβαση.

Ο αρχικός διαγωνισμός για τα led (17.500 στον αριθμό) είχε βγει στον αέρα στην εκπνοή του 2020. Ωστόσο, τον Μάρτιο, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών λόγω ελλείψεων στις μελέτες και παρατηρήσεων στους όρους συμμετοχής εταιριών. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο τεχνικός σύμβουλός της προχώρησαν στη διόρθωση της διακήρυξης –κάτι που χρειάστηκε τέσσερις μήνες, και όχι έναν μήνα, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο προωθείται με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, με τον ιδιώτη να πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη για 12 χρόνια.

Η πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων να αναβαθμίσει τον οδικό φωτισμό με αυτόν τον τρόπο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει δεχθεί έντονη κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν κάνει λόγο σαφέστατα για μια ασύμφορη για την πόλη επιλογή. 

Ωστόσο, η δημοτική αρχή επέμεινε (και με τη συνδρομή νομοθετικών ρυθμίσεων στον «Καλλικράτη»), χωρίς ωστόσο να πείθει με τα επιχειρήματά της. Το βασικό της επιχείρημα, το οποίο επαναλαμβάνει και σήμερα στην ανακοίνωσή της, είναι ότι «η αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου παραμένει βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής». Ένα επιχείρημα το οποίο η δημοτική αρχή «επιστρατεύει» συνήθως για να στηρίξει την επιλογή της και να αντικρούσει τη μικρότερης σε έκταση παρέμβαση που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή με ιδίους πόρους και με το βλέμμα στο ΕΣΠΑ, και την οποία η δημοτική αρχή Μωυσή Ελισάφ είχε ακυρώσει με την ανάληψη των καθηκόντων της πριν από δύο χρόνια.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής (η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη και χωρίς διαδικτυακή μετάδοση, άνευ δηλαδή παρουσίας των τοπικών ΜΜΕ), η παράταξη της κας Καλογιάννη, με ανακοίνωσή της, εξηγεί το γιατί αποφάσισε να απέχει.

Όπως αναφέρεται, πριν τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η παράταξη ζήτησε έναν συγκριτικό πίνακα στον οποίο να εμφανίζονται λεπτομερώς και σε αντιπαραβολή, όλα τα στοιχεία που τροποποιήθηκαν ή συμπληρώθηκαν ή αφαιρέθηκαν στα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, σε σύγκριση με τα αρχικά τεύχη. Η δημοτική αρχή έδωσε την απάντησή της, η οποία όμως κάθε άλλο παρά ικανοποίησε την παράταξη της κας Καλογιάννη: «Η δημοτική αρχή, παρότι της δόθηκε για μία ακόμη φορά η ευκαιρία, δεν ασχολήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα ως κύριος του έργου, με το έργο. Ούτε o ακριβής προσδιορισμός του τεχνικού αντικειμένου αποτυπώνεται, ούτε και το οικονομικό αντικείμενο του έργου τεκμηριώνεται».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημαρχείου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, οι αλλαγές, όπως τις παρουσίασε, είναι:

-Τα φωτιστικά led χωρίζονται σε αυτά που έχουν ενσωματωμένο ασύρματο ελεγκτή και σε αυτά που δεν έχουν ενσωματωμένο ασύρματο κεντρικό ελεγκτή.

-Αναφέρονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προβολέων led.

-Το φωτοτεχνικό μοντέλο είναι πολύ πιο αναλυτικό σε ό,τι αφορά τις οδούς και τους τύπους αυτών σε σχέση με την αρχική διακήρυξη.

-Η περιγραφή της υφιστάμενης υποδομής είναι πιο αναλυτική.

-Η εκτίμηση εξοικονόμησης ενέργειας είναι πιο αναλυτική σε σχέση με την αρχική διακήρυξη.

-Αλλαγές που αφορούν την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, αλλά και τη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης του κύριου του έργου με τον  Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιόδου Εργασιών και τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιόδου Υπηρεσιών.

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Πιο αναλυτικός ήταν πάντως στην παρέμβασή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, ο οποίος υπενθυμίζει ότι ένας από τους λόγους ακύρωσης του αρχικού διαγωνισμού ήταν ότι «δεν περιγράφονταν τα στοιχεία των υφισταμένων υποδομών του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών». Ο σύλλογος καταγγέλλει εκ νέου τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι άφησε απέξω τις υπηρεσίες του Δήμου και ότι δεν υπήρξε υπηρεσιακή εισήγηση στην οικονομική επιτροπή.

Εκτιμά δε ότι τα τεύχη δημοπράτησης θα έπρεπε να επιστραφούν στην Περιφέρεια Ηπείρου για διάφορους λόγους όπως για την απουσία των φωτοτεχνικών μελετών («οι φωτοτεχνικές απαιτήσεις που συμπεριλαμβάνονται, αφορούν μόνο σε έξι περιπτώσεις για τις οποίες παρέχουν λανθασμένα στοιχεία -ύψη ιστών και φωτιστικές κατηγορίες οδών-, που οδηγούν σε λανθασμένους υπολογισμούς») και για την «αυθαίρετη κατηγοριοποίηση» των φωτιστικών σωμάτων.

Επιπλέον, ο Σύλλογος σημειώνει ότι στη διακήρυξη προτείνεται η αντικατάσταση των ήδη εγκατεστημένων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led που έχουν εγκατασταθεί μέσω συμβάσεων έργων ή προμηθειών σε εκτεταμένα τμήματα της πόλης την τελευταία πενταετία, αλλά και αυτά τα οποία προγραμματίζεται να εγκατασταθούν με τα ενταγμένα έργα και τις επόμενες συμβάσεις. «Ο συνολικός αριθμός αυτών των φωτιστικών σωμάτων ξεπερνά τα 1.400 τεμάχια. Η συγκεκριμένη αντικατάσταση ούτε κοστολογείται ούτε αιτιολογείται επιφέρει δε μόνο ζημία για τον Δήμο. Με αυτό τον τρόπο, ούτε καν τους σκοπούς της σύμβασης δεν ικανοποιούμε. Δεν αναβαθμίζουμε ενεργειακά κάτι» τονίζει. 

Για τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ είναι σαφές ότι οι διορθώσεις που πρότεινε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), δεν υφίστανται και κάθε άλλο παρά συμμερίζεται την αισιοδοξία της δημοτικής αρχής. «Τα ‘νέα’ τεύχη δημοπράτησης δεν συμπεριλαμβάνουν καμία νέα μελέτη. Αν οι ίδιες προδικαστικές προσφυγές κατά της προτεινόμενης σήμερα διακήρυξης απευθυνόταν στην ΑΕΠΠ, η απόρριψη της διακήρυξης θα ήταν βέβαιη για τους ίδιους ακριβώς λόγους για τους οποίους η προηγούμενη διακήρυξη κατέπεσε με θόρυβο» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back