Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλο επεισόδιο στους Βουλιαράτες

Εικόνα του άρθρου Ένοπλο επεισόδιο στους Βουλιαράτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2018, 22:20
ΚΟΣΜΟΣ

Την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του. Το ΥΠΕΞ εκφράζοντας «τη βαθιά λύπη του για το θάνατο του ομογενή», χαρακτηρίζει εξάλλου «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Η υπόθεση είναι ακόμα υπό έρευνα. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε κατά την προγραμματισμένη εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο, στην οποία έδωσαν το παρών η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος. Παρών ήταν επίσης και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Κατσιφάς ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων και η αλβανική αστυνομία παρενέβη και την κατέβασε. Κατόπιν, εκείνος άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ, σύμφωνα πάντα με τα αλβανικά ΜΜΕ, κατά περιπολικού της αλβανικής αστυνομίας.

Ο κ. Λιάκος με δηλώσεις του στην ΕφΣυν αναφέρει ότι «δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με ανύψωση της ελληνικής σημαίας ή κατέβασμά της». Συμπληρώνει δε ότι «πριν ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ο 35χρονος ομογενής κατέλαβε το πολιτιστικό κέντρο του χωριού και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με ένα καλάσνικοφ».

Ακολούθησε καταδίωξη με ελικόπτερα, η οποία κατέληξε στην εκτέλεση του 35χρονου από την αλβανική αστυνομία, αφού πρώτα αρνήθηκε να παραδώσει το όπλο του.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, περιγράφει, με ανάρτησή της στο facebook:


Να διευκρινίσουν αμέσως τις συνθήκες θανάτου του ομογενή, ζητά από τις αλβανικές αρχές ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των ελλήνων πεσόντων του αλβανικού έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας».

Ο 35χρονος, στο λογαριασμό του στο facebook, είχε αναρτήσεις για τη Βόρειο Ήπειρο, υπέρ της ΜΑΒΗ, της παραστρατιωτικής οργάνωσης που έδρασε στη δεκαετία του '90, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back