Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Όπλα: Από την Αλβανία στην Κρήτη

Εικόνα του άρθρου Όπλα: Από την Αλβανία στην Κρήτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2019, 14:52
ΕΛΛΑΔΑ

Μια εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών κατάφερε να εξαρθρώσει η Ελληνική Αστυνομία, μετά από πολύμηνη έρευνα. Την αστυνομική επιχείρηση, που κατέληξε στη σύλληψη 6 ατόμων και στον σχηματισμό δικογραφίας κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος άλλων 10 ατόμων, στην κατάσχεση τεσσάρων καλάσνικοφ και πάνω από 122.000 φυσίγγια, όπως και φορτηγών και αυτοκινήτων, οργάνωσε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ρεθύμνου, Χανίων, Ηγουμενίτσας, Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας Κοζάνης και με στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Στην εγκληματική ομάδα συμμετείχε και ένας 55χρονος από τη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δράστες είχαν προβεί στην εισαγωγή από την Αλβανία πολεμικών όπλων και πυρομαχικών. Η ομάδα αποτελούνταν από δύο «πυρήνες»: τον «πυρήνα» της Αλβανίας και τον «πυρήνα» της Κρήτης. Ο «πυρήνας» της Αλβανίας, τα μέλη του οποίου ενεργούσαν σε ξεχωριστές υποομάδες, αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών. Ο «πυρήνας» της Κρήτης, τα μέλη του οποίου προέβαιναν αρχικά στη «παραγγελία» των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών και στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους.

Η μεταφορά του παράνομου εμπορεύματος γινόταν με φορτηγό που οδηγούνταν από έναν 54χρονο. Προπορευόταν ένα αυτοκίνητο με οδηγό έναν 59χρονο, ο οποίος είτε παραλάμβανε το παράνομο εμπόρευμα εξερχόμενος από τη χώρα απευθείας από τους προμηθευτές στην Αλβανία είτε από χώρους-σημεία που είχαν προσυμφωνηθεί (ασφαλή κρησφύγετα) σε βοσκότοπους στην Ήπειρο που χρησιμοποιούσε ο 55χρονος ή σε άλλους χώρους στη Δυτική Μακεδονία. Ανάλογα με την ποσότητα του εμπορεύματος, η μεταφορά γινόταν ή με όχημα που χρησιμοποιούσε ο 59χρονος και το οδηγούσε ο ίδιος ή, εάν επρόκειτο για μεγαλύτερη ποσότητα εμπορεύματα, με το φορτηγό, ιδιοκτησίας του 54χρονου.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από τον Νοέμβριο 2018 έως και σήμερα η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα με τον ίδιο τρόπο δράσης είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές απροσδιόριστου αριθμού πυρομαχικών από την Αλβανία.

Οι αστυνομικοί έβαλαν τέρμα στην όλη ιστορία, με τον έλεγχο που έκαναν χτες στα Χανιά σε φορτηγό που μόλις είχε αποβιβαστεί από το πλοίο. Εκεί βρέθηκαν τα όπλα καλάσνικοφ και τα δεκάδες χιλιάδες φυσίγγια.

Ακολούθησαν έρευνες στην οικία του 55χρονου στην Θεσπρωτία και ενός 64χρονου στην Κοζάνη, στην οικία ενός 31χρονου και ενός 42χρονου στο Ρέθυμνο όπου κατά περίπτωση βρέθηκαν φυσίγγια, όπλα και πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από την παράνομη εμπορία πυρομαχικών του συγκεκριμένου φορτίου υπολογίζεται στο χρηματικό ποσό των 232.000 ευρώ.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back