Μετά τον οδοφωτισμό, ήρθε η σειρά του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων. Πρόκειται και για το δεύτερο από το «πακέτο» ενεργειακών έργων που θα συγχρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ηπείρου από τον μηχανισμό ELENA με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε στη χτεσινή της συνεδρίαση τη διενέργεια του ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολικών μονάδων και άλλων δημοσίων κτιρίων, με προϋπολογισμό 228.145 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
Ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό, θα πρέπει να μελετήσει μέσα σε πέντε μήνες μια σειρά από κτίρια, τα οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, και να προτείνει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ενεργειακών λύσεων.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από συνεννόηση με διάφορους φορείς, έχει καταλήξει σε μια λίστα 15 κτιρίων που προορίζονται για ενεργειακή αναβάθμιση. Στο νομό Ιωαννίνων ξεχωρίζουν το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και το κλειστό κολυμβητήριο του ΕΑΝΚΙ.
Η λίστα λοιπόν περιλαμβάνει: το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, το κλειστό κολυμβητήριο του ΕΑΝΚΙ, τα ανοικτά κολυμβητήρια Άρτας και Πρέβεζας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ηγουμενίτσας, το Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας Ηγουμενίτσας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Πρέβεζας, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Άρτας, το Δημαρχείο Πρέβεζας (και τη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης), το δημοτικό γήπεδο τέννις Άρτας, το κλειστό γυμναστήριο-κολυμβητήριο Άρτας και το κλειστό γυμναστήριο Κωστακιών Άρτας.
Σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου, τα πιο ενεργοβόρα κτίρια είναι τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν δυνατότητες εξοικονόμησης πάνω από 30% και αποτελούν τον πρώτο κατά προτεραιότητα τομέα παρέμβασης. Σημειωτέον ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν βρίσκεται στη λίστα των υπό μελέτη κτιρίων, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει προγραμματίσει ήδη παρέμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομειακού αυτού ιδρύματος.
Για τα σχολικά κτίρια, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 22-30%, ενώ για τα κτίρια δημόσιων υπηρεσιών το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 25% έως και 60%.
Διάφορα κτίρια πολιτισμού και αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να παρουσιάσουν εξοικονόμηση της τάξης του 40%.