ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το επιτόκιο… «μάς δικαιώνει»

Εικόνα του άρθρου Το επιτόκιο… «μάς δικαιώνει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2020, 22:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πολιτική της επιλογή, η οποία έχει αμφισβητηθεί έντονα, να προχωρήσει έργα ενεργειακής αναβάθμισης, και δη του οδοφωτισμού, μέσω του μηχανισμού ELENA και κατ’ επέκταση με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπερασπίζεται εκ νέου η περιφερειακή αρχή Ηπείρου.

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου επιμένει ότι ο μηχανισμός ELENA είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για την υλοποίηση ενεργειακών έργων και καλεί όσους «καλόπιστα εξέφραζαν μέχρι σήμερα ενστάσεις και αντιρρήσεις» να το αντιληφθούν, πέραν των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας οι οποίοι έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού. Σημειωτέον ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών εκκρεμεί ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά την απόρριψή της (διαβάστε εδώ).

Προς επίρρωση των ισχυρισμών της, η περιφερειακή αρχή «επιστρατεύει» αυτή τη φορά το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, με επενδυτικά δάνεια μεταξύ των δικαιούχων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Καταρχάς πιστεύει ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για φορείς του Δημοσίου και για τους ΟΤΑ της Ηπείρου, αλλά και ταυτόχρονα μια δικαίωση των επιλογών της. Πώς και γιατί;

Η Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρεί μια σύγκριση μεταξύ του προγράμματος ELENA και του προγράμματος «Ηλέκτρα». Πέραν του ότι η σύγκριση αφορά ανόμοια πράγματα, η περιφερειακή αρχή επιχειρεί μια απλοποίηση των δεδομένων, ανάγοντας την όλη υπόθεση σε ζήτημα… επιτοκίου. Όπως σημειώνει, το επιτόκιο του ELENA είναι 1% ενώ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μεταξύ 5-6% (σύμφωνα με το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών, το κυμαινόμενο επιτόκιο είναι 3,7%), όπως και ότι η απαιτούμενη χρηματοδότηση για έργα του «Ηλέκτρα» δεν καλύπτεται πλήρως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προσθέτει δε ότι τα έργα και με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», καταλήγουν σε Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Προφανώς, η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού με ΣΕΑ δεν μπορεί να είναι θέμα επιτοκίου. Στα του οδοφωτισμού, υπάρχουν πολλές παράμετροι, όπως η 12ετής «δέσμευση» με τον όποιο εργολάβο, το κατασκευαστικό κόστος, το πραγματικό όφελος για έναν Δήμο κ.λπ.

Όσο για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, η Περιφέρεια Ηπείρου υποστήριξε πριν λίγος μήνες ότι το έργο αυτό ήταν άστοχο να γίνει μέσω του ELENA με την αιτιολογία ότι τα κτίρια δεν της ανήκουν… (διαβάστε εδώ).

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν γίνει γνωστές ποιες δεσμεύσεις υπάρχουν από την Περιφέρεια Ηπείρου έναντι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» έφερε στο τοπικό προσκήνιο, με ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τ. Καλογιάννη, η οποία ζήτησε από τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back