ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φώτα Led: οι πρώτες υπογραφές

Εικόνα του άρθρου Φώτα Led: οι πρώτες υπογραφές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2020, 15:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπέγραψαν σήμερα (ενώπιον του τοπικού Τύπου) την προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού που θα υλοποιηθεί μέσω του μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μια δημόσια υπογραφή, με τις δύο πλευρές να προσδίδουν σε αυτήν και χαρακτηριστικά μιας δικαίωσης.

Η περιφερειακή και η δημοτική αρχή επιδίωκαν αυτό το αποτέλεσμα πάνω από έναν χρόνο. Παρά τις σοβαρές ενστάσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στον Δήμο Ιωαννιτών, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμο Ιωαννιτών θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια, με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, και με έναν προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση αυτή θα είναι 12ετή –τόσα θα είναι τα χρόνια δέσμευσης μέρους των ανταποδοτικών τελών του Δήμου. 

Η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών είχε γίνει το καλοκαίρι με απόφαση της οικονομικής επιτροπής, στο πλαίσιο ρύθμισης που είχε φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Δύο μήνες πριν, το δημοτικό συμβούλιο –και πιο συγκεκριμένα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης- είχε πει «όχι» στην προγραμματική σύμβαση, με το βασικό επιχείρημα ότι η σύμβαση δεν είναι συμφέρουσα.

Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ELENA είναι το πιο συμφέρον πρόγραμμα για την υλοποίηση έργων οδοφωτισμού, λέγοντας ότι το επιτόκιο δανεισμού για τον ιδιώτη δεν ξεπερνά το 1,7% σε αντίθεση με άλλο πρόγραμμα που «τρέχει» μέσω του Ταμείου Δανείων και Παρακαταθηκών. Ανέφερε δε ότι η διακήρυξη του έργου θα γίνει «σε λίγες μέρες» και ευχήθηκε στον δήμαρχο «καλά τελειώματα». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο φορέας ωρίμανσης και δημοπράτησης του έργου και ο Δήμος Ιωαννιτών ο κύριος του έργου.

Σε ερώτηση του «Τύπου Ιωαννίνων» για το αν οι μελέτες είναι έτοιμες, ο κ. Καχριμάνης απάντησε: «Όλα τα έχουμε κομπλέ». Σημειωτέον ότι ο πλήρης τίτλος της προγραμματικής σύμβασης είναι «παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών».

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελισάφ, από την πλευρά του, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού μετά από πολλές δυσκολίες και αφού υπερνικήσαμε όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά μας έχοντας πια την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την απόρριψη των ενστάσεων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου για τον Δήμο μας». Αφού μίλησε για μια «συμφέρουσα λύση», εκτίμησε ότι το έργο αυτό «εγκαινιάζει την αποδοτική συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει και έναν άξονα της πολιτικής για τα επόμενα χρόνια».

Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο φορέας ωρίμανσης και δημοπράτησης του έργου ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών ο κύριος του έργου.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καχριμάνης, αφού πρόβαλε τα οφέλη του μηχανισμού ELENA, είπε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε και κάποιους άλλους στο πρόγραμμα». Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Δήμο Ιωαννιτών, στο ELENA συμμετέχει και ο Δήμος Πρέβεζας. Οι Δήμοι Αρταίων και Ηγουμενίτσας, σε διαφορετικό στάδιο ο καθένας, δεν συνεργάστηκαν τελικά με την Περιφέρεια Ηπείρου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων συζητήσεων με τους δύο αυτούς Δήμους, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «με κανέναν δεν συζητάμε και σε όλους είμαστε ανοιχτοί».

Ο κ. Καχριμάνης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο ένταξης στο  πρόγραμμα ELENA κι άλλων Δήμων που θέλουν να αναβαθμίσουν τον οδοφωτισμό. Κι αυτό επειδή δύο έργα που είχαν προβλεφθεί να γίνουν μέσω του ELENA, «απεντάσσονται». Το ένα έργο αφορά την αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων της Ηπείρου (νοσοκομείων, αστυνομικών μεγάρων κ.λπ.), το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ και το άλλο η αντικατάσταση των πλοιαρίων της Λίμνης Παμβώτιδας με νέα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back