ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας τσέχος φωτογράφος στη Δημοτική Πινακοθήκη

Εικόνα του άρθρου Ένας τσέχος φωτογράφος στη Δημοτική Πινακοθήκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2017, 12:03
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων συνεργάζεται με την πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Ελλάδα και φέρνει στα Γιάννενα το φωτογραφικό έργο του Jindřich Štreit. Από 20 Σεπτεμβρίου έως 22 Οκτωβρίου, θα φιλοξενείται λοιπόν στο κτίριο της Πινακοθήκης στην οδό Κοραή έκθεση φωτογραφίας του τσέχου δημιουργού.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν δύο κύκλοι φωτογραφιών: Ο ένας έχει τίτλο «Η πύλη της ελπίδας» και αφορά 60 ασπρόμαυρες φωτογραφίες για τη σχέση του ανθρώπου με τη θρησκεία και ο άλλος έχει τίτλο «Πού είναι η πατρίδα μου;». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, στις 18:00, ο Jindřich Štreit θα δώσει διάλεξη.

Ο Jindřich Štreit, γεννημένος το 1946, είναι εκπαιδευτικός και φωτογράφος. Τις φωτογραφικές του σπουδές τις ολοκλήρωσε το 1967. Το 1982 συμμετείχε ως μοναδικός φωτογράφος στη μη επιτρεπόμενη έκθεση ανεπισήμων εικαστικών καλλιτεχνών η οποία πραγματοποιήθηκε σε γήπεδο αντισφαίρισης στην Πράγα. Εκεί οι φωτογραφίες του τράβηξαν την προσοχή της Μυστικής Αστυνομίας - ο Štreit προφυλακίστηκε και ακολούθως καταδικάστηκε σε ποινή στέρησης της ελευθερίας διάρκειας δέκα μηνών με διετή αναστολή. Μετά την αποφυλάκισή του τού απαγορεύτηκε να διδάσκει. Μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην Τσεχική Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 1989 αποκαταστάθηκε η τιμή του. Από το 1994 δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητος φωτογράφος. Έχει διδάξει σε κρατικές σχολές, έχει συγγράψει βιβλία και καταλόγους και έχει συμμετάσχει σε 1300 εκθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back