Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένας πρωθυπουργός με έξι μικρές θητείες

Εικόνα του άρθρου Ένας πρωθυπουργός με έξι μικρές θητείες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2023, 10:34
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στην περιοχή του Κάτω Νεοχωρόπουλου, υπάρχει ένας δρόμος με το όνομα ενός ανθρώπου που χρημάτισε ούτε μια, ούτε δύο, αλλά έξι φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης γεννήθηκε το 1829 στην Τρίπολη και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Μήτρος, ήταν αγωνιστής της επανάστασης και φρούραρχος του Μεσολογγίου.

Εκεί εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής ο Επαμεινώνδας, στα 30 του χρόνια. Το 1861, η βασιλεία του Όθωνα τον φυλάκισε, αλλά μόλις αποφυλακίστηκε, ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, το 1862.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Πολιτευόταν με το Εθνικό Κομιτάτο, που θεωρείται ένας από τους πρώτους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα, που παρέπεμπαν σε ένα κοινοβουλευτικό πλαίσιο άσκησης πολιτικής. Ήταν προσωποπαγές και συνδέθηκε ουσιαστικά με τον αρχηγό του και την πορεία του.

Ο Δεληγιώργης είχε και ένα άλλο ιδιαίτερο, για την εποχή, χαρακτηριστικό. Δεν ήταν οπαδός του μεγαλοϊδεατισμού και πίστευε σε λύσεις εκδημοκρατισμού, για τους ελληνικούς πληθυσμούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στις 10 Οκτωβρίου 1862, ήταν αυτός που ανακοίνωσε τη σύγκληση εθνοσυνέλευσης, κηρύττοντας ουσιαστικά το τέλος της βασιλείας του Όθωνα.

Το 1865 έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός και μέσα στον ίδιο χρόνο, υπηρέτησε για άλλη μια θητεία. Ηγήθηκε κυβέρνησης επίσης το 1870, το 1872, το 1876 και το 1877. Η μεγαλύτερη θητεία ήταν αυτή του 1872, που κράτησε περίπου 2 χρόνια.

Ο Δεληγιώργης ήταν ο νεότερος χρηματίσας πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθώς το 1865 ήταν 36 ετών.

Πέθανε το 1879 στην Αθήνα, μόλις στα 50 του χρόνια.

Διαβάστε εδώ και τους υπόλοιπους δρόμους της στήλης, με τις ονομασίες των οδών στα Γιάννενα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back