Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας πέλεκυς από το Ροδοτόπι και ένα «βυζαντινό τραπέζι»

Εικόνα του άρθρου Ένας πέλεκυς από το Ροδοτόπι και ένα «βυζαντινό τραπέζι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2022, 01:25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάθε μήνα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παρουσιάζει δύο εκθέματα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου στην ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Λεπτομέρειες» μέσω του facebook.

Για τον Ιανουάριο του 2022, έχουν επιλεγεί μια βυζαντινή εικόνα και ένας πέλεκυς από την Εποχή του Χαλκού.

Με τίτλο «Ένα αινιγματικό μήνυμα από τα παλιά», ο αρχαιολόγος Χρήστος Κλείτσας σχολιάζει λεπτομέρειες ενός χάλκινου πέλεκυ από την προϊστορική εποχή που βρέθηκε στο Ροδοτόπι και ο οποίος εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων,

Στον πέλεκυ του Ροδοτοπίου διακρίνονται διαγώνιες χαράξεις από τη διαδικασία λείανσης της επιφάνειας ή πιθανότερα από τη χρήση του αντικειμένου. Στη μία επιφάνεια διατηρεί δέκα μικρές σφηνοειδείς εγκοπές και στην άλλη έξι. Οι συγκεκριμένες εγκοπές έγιναν με μικρό κοπτικό εργαλείο (σμίλη) αμέσως μετά τη στερεοποίηση του μετάλλου και την εξαγωγή του αντικειμένου από τη μήτρα.


«Παρόμοια σημεία είναι εξαιρετικά σπάνια στον ελλαδικό χώρο σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία δεν υπάρχει αναγνωρίσιμο σύστημα γραφής. Μπορούν να ερμηνευθούν ως προσπάθεια εργαστηριακής ή ιδιωτικής σήμανσης του αντικειμένου. Πιθανόν, ο τεχνίτης χρησιμοποιεί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του, προκειμένου να σηματοδοτήσει το έργο του, όσο και αν το μήνυμα παραμένει άγνωστο σε εμάς σήμερα» αναφέρει ο κ. Κλείτσας.

Το άλλο έκθεμα προέρχεται από το Βυζαντινό Μουσείο και πρόκειται την εικόνα «Φιλοξενία του Αβραάμ» του 16ου αιώνα από την περιοχή της Άρτας. Η αρχαιολόγος Βασιλική Δήμου, με αφορμή μια λεπτομέρεια της σκηνής της «Φιλοξενίας του Αβραάμ», ένα μαχαίρι μαζί με άλλα σκεύη εστίασης, σχολιάζει συνήθειες που σχετίζονται με το «βυζαντινό τραπέζι».  «Τα κύρια γεύματα των Βυζαντινών ήταν το πρόγ(ε)υμα ή πρόφαγον, το άριστον ή μεσημβρινόν (γεύμα) καθώς και ο δείπνος ή το δείπνον, που ήταν και το σημαντικότερο» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται να απευθύνουν ερωτήματα για τα εκθέματα και τις λεπτομέρειές τους, «τρέχει» η παράλληλη δράση «Έχω μια απορία» μέσω του email: leptomeries100@gmail.com.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back