Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένας παλιός αστός που έγινε πρόεδρος

Εικόνα του άρθρου Ένας παλιός αστός που έγινε πρόεδρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2020, 11:17
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ήταν ο δεύτερος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, από το 1975 μέχρι το 1980.

Η οικογένεια Τσάτσου φέρεται να έχει τις ρίζες της στην Θεσπρωτία, ως «Τζιέτζιου» αρχικά και μετέπειτα, στην Ευρυτανία.

Κάποιοι από τους προπάτορες υπηρέτησαν στην αυλή του Αλή Πασά στα Γιάννενα, ενώ από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, μέλη της οικογένειας αναδείχθηκαν ως φορείς της οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1899 στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία, γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον Κωστή Παλαμά, ενώ η δεύτερη γυναίκα του, ήταν η αδερφή του Γιώργου Σεφέρη, Ιωάννα Σεφεριάδου.

Ο Τσάτσος εκτοπίστηκε, καθηγητής πανεπιστημίου πια, από τη χούντα του Μεταξά ως… κομμουνιστής. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ο Τσάτσος υπηρέτησε στη Διεύθυνση Εξωτερικού Τύπου και το 1941 απολύθηκε από το πανεπιστήμιο, καθώς είχε καλέσει τους φοιτητές να καταθέσουν λουλούδια στον άγνωστο στρατιώτη, στην πρώτη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το 1942 ίδρυσε τη «Σοσιαλιστική Ένωση» μαζί με τους Ξενοφώντα Ζολώτα, Γεώργιο Μαύρο και Πέτρο Γαρουφαλιά. Κατόπιν, διέφυγε στη Μέση Ανατολή για τέσσερις περίπου μήνες, λόγω της δράσης του. Μετά τον πόλεμο ανέλαβε διάφορα υπουργικά χαρτοφυλάκια και τελικά εκλέχτηκε βουλευτής.

Ως υπουργός Παιδείας, ο Τσάτσος έπαιξε ρόλο στην εκλογή του μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, ως διαδόχου του Δαμασκηνού στην αρχιεπισκοπή. Μετά από κάποιες αποτυχίες να εκλεγεί, επανήλθε στη Βουλή ξανά με την ΕΡΕ, σφραγίζοντας την πολιτική του θέση ως «δεξιός αστός». 

Μετά τη χούντα επανήλθε ως «επιτελικός» της Νέας Δημοκρατίας και έμπιστος σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις 19 Ιουλίου 1975, ο Τσάτσος ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Καραμανλής του είχε θέσει όρο να παραιτηθεί, εάν ο Καραμανλής επέλεγε να πάει νωρίτερα στη θέση, στην οποία τελικά εκλέχτηκε το 1980.

Η οικογένεια Τσάτσου συνδέθηκε σημαντικά με την κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα, είτε ως σύμβολο πολιτικών χώρων, είτε ως σύνθημα των αντίπαλων πολιτικών χώρων.

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος κατέλειπε σημαντικό συγγραφικό, ποιητικό και φιλοσοφικό έργο, ειδικά στις αναλύσεις του για τον Χάινριχ Ρίκερτ και στη ρητορική και ποιητική κριτική. Πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 1987.

Το όνομά του στα Γιάννενα, φέρει μια σχετικά ανύποπτη οδός στην Κιάφα. Ο δρόμος αυτός, σε ένα «παιχνίδισμα» της ιστορίας, διασταυρώνεται με αυτόν ενός αριστερού πολιτικού, του Νίκου Σκοπούλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back