ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένας μηχανισμός υποστήριξης για την έρευνα και την καινοτομία

Εικόνα του άρθρου Ένας μηχανισμός υποστήριξης για την έρευνα και την καινοτομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2023, 18:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Mία τις πρώτες προκηρύξεις του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» που βγήκαν στον αέρα τον Μάρτιο από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης αφορά τη δημιουργία ενός μηχανισμού υποστήριξης οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας από την Περιφέρεια Ηπείρου, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.

To Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην επερχόμενη συνεδρίασή του στις 3 Αυγούστου, θα κληθεί να εγκρίνει την υποβολή αυτής της πρότασης προς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, ο μηχανισμός αυτός θα υποβοηθά τον φορέα παρακολούθησης Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Ηπείρου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ).

Το ΠΣΕΚ συστάθηκε με πρόσφατα με νέα σύνθεση, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το όργανο αυτό που αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, ερευνητές, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες του οικοσυστήματος της καινοτομίας και της έρευνας λειτουργούσε και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Ωστόσο, απολογισμός της δραστηριότητάς του δεν έγινε ποτέ.

Στον μηχανισμό υποστήριξης και καινοτομίας θα απασχοληθούν, σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη, μόνιμα στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, θα απαιτηθούν κι άλλες δράσεις όπως υποστήριξη από εξωτερικούς συνεργάτες με κατάλληλα προσόντα, διοργάνωση εκδηλώσεων, ενέργειες προβολής και δημοσιότητας, προμήθεια εξοπλισμού κ.ά.

Ο μηχανισμός αυτός που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, είναι προφανές ότι συνδέεται με το Αυτοτελές Γραφείο Έρευνας και Καινοτομίας. Η σύσταση του Αυτοτελούς αυτού Γραφείου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν από τρεις εβδομάδες. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, δεν είχαν δοθεί επαρκείς απαντήσεις για τη στελέχωση του Γραφείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back