πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένας δρόμος για δύο καθηγητές

Εικόνα του άρθρου Ένας δρόμος για δύο καθηγητές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2022, 10:35
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Χρίστος Σούλης γεννήθηκε στους Χουλιαράδες το 1892. Τελείωσε τη Ριζάρειο στην Αθήνα, μπήκε στη Φιλοσοφική και πολέμησε στον πόλεμο του ’12-’13 ως έφεδρος αξιωματικός. Κατόπιν, τέλειωσε τις σπουδές του και επέστρεψε στα Γιάννενα, αρχικά ως σχολάρχης στα Πράμαντα και το 1921, στη Ζωσιμαία.

Έγινε γυμνασιάρχης της, 11 χρόνια αργότερα, το 1932.

Ο Σούλης υπήρξε ο πρωτεργάτης για την ανεξαρτητοποίηση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, καταβάλλοντας προσπάθειες που κατέληξαν στον αναγκαστικό νόμο ίδρυσης το 1938 ως «Ζωσιμαία εν Ηπείρο Βιβλιοθήκη» πλέον. Το 1938 η βιβλιοθήκη περιλάμβανε τα βιβλία της Καπλανείου, ό,τι είχε απομείνει από τη συλλογή της Μπαλαναίας, της Ζωσιμαίας (σχολής) και τα βιβλία της Ορθοδόξου Ελληνικής Κοινότητος. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Σούλης είχε συντάξει τον κατάλογο των βιβλίων της Ζωσιμαίας.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο Σούλης, ενταγμένος στο ΕΑΜ κατά την Κατοχή, λίγο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και το Κολούμπια το 1947, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και απολύθηκε.

Πήγε στην Αθήνα, όπου δούλεψε ως καθηγητής σε φροντιστήριο και προς το τέλος της ζωής του, στη Λεόντιο. Πέθανε το 1952, αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχε αποκτασταθεί, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, στη θέση του, στη Ζωσιμαία.

Ο γιος του Γεώργιος γεννήθηκε το 1927 στα Γιάννενα. Σπούδασε και αυτός στη Φιλοσοφική Αθηνών και στις ΗΠΑ, στο Ταφτς, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στο Κολούμπια και στο Χάρβαρντ. Στο τελευταίο εργάστηκε και ως λέκτορας.

Το 1964 ο Γ. Σούλης αναγορεύτηκε ξένος εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Λένιγκραντ, στη Σοβιετική Ένωση. Το 1965 εκλέχτηκε καθηγητής Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Σλαβικής ιστορίας στο Μπέρκλεϊ. ‘Όπως και ο πατέρας του, έτσι και αυτός χάθηκε πρόωρα, το 1966, από καρδιακή προσβολή.

Ο δρόμος που έχει τα ονόματα και των δύο, είναι παράλληλος στην οδό Σουλίου, κάτω από το αισθητικό δάσος των Ιωαννίνων.

Προτομή του Χρίστου Σούλη βρίσκεται στα Λιθαρίτσια. Είναι προσφορά της Φιλοπρόοδης αδελφότητας Χουλιαράδων και τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν το 1992.

Δείτε και τους υπόλοιπους δρόμους της πόλης και την ιστορία των ονομάτων που φέρουν

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3