ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα χαμάμ…λειτουργικό

Εικόνα του άρθρου Ένα χαμάμ…λειτουργικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2017, 15:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το οθωμανικό χαμάμ στην οδό Γλυκήδων εντός του Κάστρου είναι το μοναδικό χαμάμ της εποχής του που υπάρχει στα Γιάννενα. Ένα ερειπωμένο μνημείο, το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών θέλει να το αποκαταστήσει και να εντάξει στον ιστό του πάρκου πολιτισμού που έχει σχεδιάσει στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 

Το πάρκο αυτό πολιτισμού περιλαμβάνει, πέραν του χαμάμ, την αποκατάσταση της γειτονικής οθωμανικής βιβλιοθήκης, την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου της ακρόπολης του Ασλάν πασά και την αναστήλωση του μεντρεσέ, την επανέκθεση του Δημοτικού Μουσείου και την ανάδειξη των στοών που βρίσκονται μέσα στην ακρόπολη. Ο σχεδιασμός προβλέπει δε τη σύνδεση του πάρκου αυτού με την ακρόπολη του Ιτς Καλέ και με την εβραϊκή Συναγωγή, από την άλλη μεριά, μέσω της δημιουργίας διαδρομών. 

Όσον αφορά το χαμάμ, το πρώτο σχέδιο του Δήμου ήταν να μετατραπεί το μνημείο αυτό σε έναν μουσειακό χώρο, για τον οποίο υπάρχει μάλιστα εγκεκριμένη μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, ο Δήμος, όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας κατά τη χτεσινή συνάντηση με τους φορείς του Κάστρου, αποφάσισε να κάνει μια προσπάθεια για να γίνει το χαμάμ λειτουργικό. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να επισκέπτεται τονχώρο και να κάνει το «λουτρό» του. 

Ο κ. Μανταλόβας δεν απέκρυψε το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη. Ανέφερε πάντως ότι ήδη υπάρχει μια προκαταρκτική μελέτη και ότι ο Δήμος θα επισκεφθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο το ΚΑΣ το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσει για τον τρόπο χρήσης του μνημείου. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back