ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα «ταξίδι» στο Ωραίο

Εικόνα του άρθρου Ένα «ταξίδι» στο Ωραίο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2018, 15:38
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ορίζεται το ωραίο; Μία και μοναδική απάντηση δεν υπάρχει. Φιλόσοφοι, ιστορικοί, διανοούμενοι έχουν «λογομαχήσει μεταξύ τους» ανά τους αιώνες. Υπό αυτή την πραγματικότητα, η έκθεση που διοργανώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), δεν θα μπορούσε να έχει άλλον τίτλο από τον υπάρχοντα: «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».

Σαράντα αρχαία έργα… ομορφιάς, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ταξιδεύουν στη χώρα μέσα από συγκεκριμένα θεματικά μουσεία του ΠΙΟΠ. Το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων στο Ιτς Καλέ είναι ένας από τους σταθμούς του Ωραίου, με τα αρχαία εκθέματα να συνοδεύονται και από κοσμήματα-έργα τέχνης της γιαννιώτικης αργυροχοΐας. Όλες μαζί οι δημιουργίες επιχειρούν να αφηγηθούν την ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτηση του Ωραίου στην καθημερινή του ζωή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στα Γιάννενα έγιναν χτες το απόγευμα, με την πρόεδρο του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου και την αρχιτέκτονα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μπέσυ Δρούγκα (η οποία διάβασε χαιρετισμό της διευθύντριας του Μουσείου Μαρίας Λαγογιάννη) να μιλούν για τη σημασία της συνέργειας και της εξωστρέφειας.

Τους επισκέπτες στο μουσείο, υποδέχεται ένα αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης (ποια άλλη;), πλαισιωμένης από φτερωτούς έρωτες, για να ακολουθήσουν κυκλαδικά εδώλια, αγγεία και έργα μικροτεχνίας όπως αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα χρυσά κοσμήματα της αρχαιότητας. Στο «ταξίδι» αυτό, το Ωραίο εκπροσωπείται και από κοσμήματα που ανήκουν στις συλλογές του Δήμου Ιωαννιτών, του Μουσείου Αλή Πασά και του ιδιώτη Κωνσταντίνου Ιωαννίδη.

Η διαδρομή κλείνει με την παράθεση υλικών που χρησιμοποιούνταν για τα ψιμύθια (το make-up της αρχαιότητας) και τα αρώματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 10:00-18:00 (εκτός Τρίτης).             

Σημειωτέον ότι στις 21 Μαΐου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνουν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης "Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου"

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back