ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τη σκηνή, στο κοντέινερ...

Εικόνα του άρθρου Από τη σκηνή, στο κοντέινερ...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2016, 00:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαβεβαίωνε ότι ο χειμώνας δεν θα βρει τους πρόσφυγες στον καταυλισμό του Κατσικά. Το μέλλον όμως (και μάλιστα το άμεσο μέλλον) προδιαγράφεται διαφορετικό. Ο χειμώνας ετοιμάζεται να βρει τους πρόσφυγες εκεί που είναι: στον καταυλισμό.

Οι σχεδιασμοί για σταδιακή μετακόμιση των προσφύγων στα κτίρια της πρώην παιδόπολης «Αγία Ελένη», κοντά στο αεροδρόμιο, πέφτουν στο κενό. Για τον λόγο αυτόν, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αρμόδια για το στεγαστικό ζήτημα των προσφύγων, επιχειρεί να βελτιώσει τις παρούσες συνθήκες διαβίωσης στον Κατσικά. Την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, οι σκηνές του καταυλισμού θα αντικατασταθούν με κοντέινερς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ήπειρο Μαρκ Μπουόνο, με τον οποίο μίλησε ο «Τύπος», θα τοποθετηθούν 100 κοντέινερς- με τέσσερα κρεβάτια το καθένα. Θα μπορούν να φιλοξενηθούν δηλαδή 400 άτομα. Βάσει των στοιχείων του υπουργείου, στον Κατσικά σήμερα ζουν 390 πρόσφυγες. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, 160 περίπου άτομα από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες κυρίως, έχουν μετακινηθεί σε ξενοδοχεία ανά τη χώρα.


ΚΑΙ Η ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ;

Την ίδια ώρα, το σχέδιο για την ανακατασκευή των κτιρίων της πρώην παιδόπολης «Αγία Ελένη» προχωρά, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ωστόσο, με μια απλή επίσκεψη κανείς στον χώρο, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη εργασιών (με εξαίρεση τον καθαρισμό του πρασίνου που έγινε τον Σεπτέμβριο). Από την πλευρά του, ο κ. Μπουόνο, αναφέρει ότι στην πρώην παιδόπολη γίνονται εργασίες, όπως στο δίκτυο ύδρευσης και στο αποχετευτικό. Προσθέτει δε ότι τον Δεκέμβριο οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες, με τους πρόσφυγες να μετακομίζουν από τα κοντέινερς. Ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, δεδομένης της πολύ κακής εικόνας που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις.

Το έργο της ανακατασκευής της πρώην παιδόπολης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το παλεύει από τις αρχές του καλοκαιριού. Προσδοκούσε δε, όπως υποστήριζε, ότι θα κατάφερνε να ετοιμάσει με τη σειρά του το κάθε κτίριο, με τους πρόσφυγες να μετακομίζουν σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου (που μας πέρασε). Παραήταν μεγάλες οι προσδοκίες της; Φταίει η περίφημη «ελληνική γραφειοκρατία» την οποία συχνά πυκνά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επικαλείται; Και πώς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση; Πολλά τα ερωτήματα...

Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τη γενικότερη τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό «κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά», το σίγουρο είναι ότι η περίπτωση του Κατσικά δεν είναι από αυτές τις περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να πει ότι «τα καταφέραμε καλά». Αναμφίβολα, για τους πρόσφυγες, είναι καλύτερα τα κοντέινερς από τις σκηνές. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελέσουν λύση ούτε μέσο εξιλέωσης για όσους δεν φρόντισαν για τη στέγαση των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες, ενώ υπήρχαν ευρωπαϊκά κονδύλια και χρόνος.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3