ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα συγκινητικό αντίο από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Ένα συγκινητικό αντίο από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2023, 14:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην πολύ συγκινητική έκτακτη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων είπε αντίο στον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε έκδοση ψηφίσματος με το οποίο εκφράζει καταρχάς τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του δημάρχου και τα συλλυπητήριά του στη σύζυγό του Πάτρα.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα παραστούν στην τελετή με τον πρόεδρο Δημήτρη Παπαγεωργίου να εκφωνεί τον επικήδειο λόγο, ότι η κηδεία θα γίνει δημοτική δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία δημάρχου, ότι αναστέλλονται όλες οι διοικητικές λειτουργίες του Δήμου σήμερα και αύριο, ότι η σημαία θα αναρτηθεί μεσίστια σε όλα τα δημοτικά κτίρια, ότι θα τοποθετηθεί μια προσωπογραφία του Μ. Ελισάφ στον προθάλαμο του Δημαρχείου και ότι θα δοθεί το όνομά του σε δημοτική οδό. Παράλληλα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Τον λόγο πρώτος πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Μίλησε για τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον πολιτικό, τον δήμαρχο, τον φίλο Μωυσή Ελισάφ. Όλες οι αναφορές του έγιναν σε παρόντα κι όχι παρελθόντα χρόνο, λέγοντας ο ίδιος ότι «θεωρώ ότι είναι μαζί μας».

«Ο Μωυσής θεωρούσε ότι το αξίωμα του δημάρχου ήταν το πιο τιμητικό αξίωμα που μπορούσε να λάβει. Και η επιλογή του να διεκδικήσει το αξίωμα ήταν μια επιλογή προσφοράς και χρέους για την πόλη» ανέφερε. Μίλησε για το όραμα του Μωυσή Ελισάφ να γίνουν τα Γιάννενα μια ευρωπαϊκή πόλη των Δυτικών Βαλκανίων.  

«Όσο είχαμε την τύχη να βρεθούμε κοντά στον δήμαρχο αναγνωρίζουμε τις αρετές του, την ακεραιότητα, την ανιδιοτέλεια, την ευθυκρισία, την αίσθηση καθήκοντος και την αποτελεσματικότητα. Παράλληλα αναγνωρίζουμε την αυστηρότητα και τις απαιτήσεις που είχε απέναντι στον εαυτό του πρώτα και στους συνεργάτες του. Ως και την τελευταία στιγμή ήταν παρών με οδηγίες, με προσπάθεια και αγωνία για την πόλη. Δεν ήθελε να είναι Ελ Σιντ. Είχε πλήρη διαύγεια και καθοδηγούσε τους συνεργάτες και τις υποθέσεις του Δήμου. Και όσες φορές αδικήθηκε, πάντα προσέγγιζε την αδικία με ανωτερότητα και με την αίσθηση ότι όλα μπορούν να αποβούν προς όφελος της πόλης» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο του» και έδωσε έμφαση στο καθήκον της πόλης να στηρίξει την εβραϊκή κοινότητα.

Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Αγαπημένε δήμαρχε και φίλε, σε παρακαλώ να μην εγκαταλείψεις την πόλη. Να επιλέξεις να πάρεις τη μορφή ενός φωτεινού άστρου και να στέκεσαι πάνω από την αγαπημένη σου πόλη και λίμνη για να εμπνέεις και να αντανακλάς σε όλους μας μας το φως της προσωπικότητας».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας μίλησε για έναν άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη είτε ως γιατρός και πανεπιστημιακός δάσκαλος είτε ως αυτοδιοικητικός ή πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Αναφέρθηκε στις οικογενειακές σχέσεις που υπήρχαν αλλά και στις πολιτικές αντιπαραθέσεις. «Αντιπαραθέσεις που ήταν καθαρά στο πλαίσιο της πολιτικής. Από και πέρα θεωρώ ότι ο Μωυσής και εγώ εκτιμούσαμε και σεβόμασταν ο ένας την προσωπικότητα του άλλου».

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη μίλησε για μια «ηγετική προσωπικότητα που περνάει στην ιστορία της πόλης μας». Συγκινητική ήταν η τελευταία της δήλωση: «Προσωπικά, αν κάποια στιγμή τον πίκρανα με την πολιτική μας αντιπαράθεση, ζητώ συγγνώμη».

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και στην εβραϊκή κοινότητα κατέθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης. Ο κ. Νάτσης αποχαιρέτησε τον δήμαρχο με τον δικό του τρόπο: «Γεια σας κύριε δήμαρχε, γεια σου Μωυσή». Με δάκρυα στα μάτια, το δικό της αντίο είπε και η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη, η οποία έδωσε έναν προσωπικό τόνο στην τοποθέτησή της λόγω οικογενειακών σχέσεων. «Θα τον θυμάμαι να διαβάζει και να γράφει…» είπε.

Ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» αναφέρθηκε σε έναν «σημαντικό άνθρωπο, επιστήμονα, ακαδημαϊκό, έναν ενεργό πολίτη με σημαντική παρουσία στα κοινά της πόλης…». «Ευχόμαστε η πόλη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Τοποθετήσεις έκαναν τέλος ο Νίκος Γκόντας από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο Άρης Μπαρτζώκας από τα «Γιάννενα Τώρα». Ο κ. Γκόντας μίλησε για τη «σκιά της απώλειας του πρώτου πολίτη που απλώνεται πέρα από τα όρια της πόλης» και έκανε λόγο για μια μεγάλη «ακτινοβολία αυτού του ανδρός». Ο κ. Μπαρτζώκας ευχήθηκε να «συνεχίσουμε στον δρόμο που μας έδειξε, στον δρόμο της αρετής…».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back