dodoni back
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα «στοπ» στα αιολικά πάρκα στα όρη Τσαμαντά Θεσπρωτίας

Εικόνα του άρθρου Ένα «στοπ» στα αιολικά πάρκα στα όρη Τσαμαντά Θεσπρωτίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2024, 17:52
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης ακυρώνεται η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την ανάπτυξη δύο αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 6MW, στα όρη Τσαμαντά της Θεσπρωτίας (στις θέσεις «Καστρί» και «Καμήλα»). Την απόφαση αυτή είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2024 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέθεσε προσφυγή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο την έκανε αποδεκτή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο λόγος απόρριψης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών είναι ότι η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) του αιολικού σταθμού δεν ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εργασιών πεδίου. Συγκεκριμένα, οι εργασίες πεδίου, όπως αναφερόταν και στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση έγιναν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ενώ η νομοθεσία αναφέρει ρητώς (και εύλογα) πως οι καταγραφές των ειδών ορνιθοπανίδας πρέπει να γίνουν (κατ’ ελάχιστον) κατά την αναπαραγωγική περίοδο, από Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Τη σχετική παρατήρηση είχαν κάνει κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης και οι υπηρεσίες του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι οποίες έδωσαν αρνητική γνωμοδότηση. «Προκύπτει, επομένως, ότι συνειδητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, έκαναν τα στραβά μάτια στην καραμπινάτη παρατυπία. Και δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν είναι εξαίρεση…» επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Παράλληλα, αφού κάνει λόγο για «μια φαινομενικά μικρή αλλά με ιδιαίτερη σημασία νίκη», ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας να ανακαλέσει και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Πριόνια», στα όρη Τσαμαντά επίσης. Για το αιολικό αυτό πάρκο υπήρχαν μια σειρά από αρνητικές γνωμοδοτήσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως σημειώνεταιστην ανακοίνωση, το αιολικό πάρκο αδειοδοτήθηκε παράτυπα, με εργασίες που έγιναν σε ακατάλληλη περίοδο.

« Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παραμένει σε ισχύ η άδεια ενός de facto παράνομου έργου, μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή για τον πιο σπάνιο γύπα της Ευρώπης, τον Ασπροπάρη» καταλήγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3