Για «σκανδαλώδη και παράνομη αδειοδότηση» αιολικού σταθμού σε προστατευόμενη περιοχή στην Ήπειρο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Πρόκειται για αιολικό σταθμό στα όρη Τσαμαντά Θεσπρωτίας, εντός Natura. Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων υπέγραψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας παρά το γεγονός ότι υπήρχε μια σειρά από αρνητικές γνωμοδοτήσεις: από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ και την επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου μέχρι τον Δήμο Φιλιατών και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Θεσπρωτίας.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει ότι υπήρχε αρχικά και αρνητική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής. Η εισήγηση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τρεις μήνες μετά άλλαξε.
Σημειωτέον ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρέπεμψε το όλο έργο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ). «Καθοριστικό ρόλο στην έωλη εισήγηση του ΠΕΣΠΑ είχε η θετική –άλλα πλήρως ατεκμηρίωτη– γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (εκπροσωπούμενης από τον προϊστάμενό της), όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ που παρατίθενται ως παράρτημα στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δεν εκφράζει μόνο τις απορίες της για το γιατί η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής αγνόησε την αρνητική εισήγηση των υπηρεσιών του ΟΦΥΠΕΚΑ αλλά και για τη θετική ψήφο δύο στελεχών της Περιφέρειας Ηπείρου.
Από τη φάση της διαβούλευσης ακόμη, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε επισημάνει ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου δεν πληροί τις προβλέψεις του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Όπως σημειώνει, ενώ υπουργική απόφαση καθορίζει με σαφήνεια πως η έρευνα πεδίου για τα πουλιά πρέπει να γίνει κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας (Μάρτιο έως Ιούνιο), στη συγκεκριμένη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση «οι ίδιοι οι συντάκτες ισχυρίζονται πως οι εργασίες πεδίου έγιναν τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο!». Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι την περίοδο διεξαγωγής των εργασιών της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης δύο από τα τέσσερα πιο σημαντικά είδη πουλιών της προστατευόμενης περιοχής –το κιρκινέζι και ο Ασπροπάρης- έχουν μεταναστεύσει ήδη από την περιοχή για την Αφρική!
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κάνει σαφέστατα λόγο για «έναν ακραίο ευτελισμό της περιβαλλοντικής αδειοδότησης» και για μια «ειρωνεία της τύχης», δεδομένου ότι αυτή η αδειοδότηση συμπίπτει με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τέλος, καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Φιλιατών και οποιονδήποτε φορέα ή πολίτη έχει έννομο συμφέρον να προσβάλλουν άμεσα την απόφαση ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.