Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα σαββατοκύριακο με «Μήδεια»

Εικόνα του άρθρου Ένα σαββατοκύριακο με «Μήδεια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017, 23:59
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη ξεκινά το ταξίδι της από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 21:30, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Πρόκειται για τη σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

«Μια πολύ όμορφη ‘συνωμοσία’ με το ΔΗΠΕΘΕ να βάζει τον πήχη ψηλά… Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλα σπουδαία πράγματα που θα σχετίζονται με το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Να καλέσω όλους τους Γιαννιώτες να είναι δίπλα μας, να γεμίσει το θέατρο και να ξεκινήσουμε κάτι σπουδαίο για τον τόπο» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. 

Στο πλευρό του βρίσκονταν η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ, η σκηνοθέτης Μαριάννα Κάλμπαρη και η ομάδα που δούλεψε πάνω στη «Μήδεια». Η κ. Βακαλοπούλου μίλησε από την πλευρά της για το εγχείρημα του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αλλά και για τη «Μήδεια», «τον καρπό της συνεργασίας με το Θέατρο Τέχνης ‘Κάρολος Κουν’ και το Φεστιβάλ Αθηνών», που επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Ο κ. Σουέρεφ υπογράμμισε ότι «τα μνημεία χωρίς τους ανθρώπους είναι νεκρά» και εκτίμησε ότι μια θεατρική παράσταση όπως η «Μήδεια» του Θεάτρου Τέχνης «αξίζει την προσοχή μας γιατί αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους μας».

Τη δημόσια πρόσκλησή τους για την παράσταση απηύθυναν η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Χάρης Φραγκούλης, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Ο κ. Καλαντζόπουλος είναι ο άνθρωπος που έκανε τη μουσική σύνθεση της παράστασης, έχοντας ως βασική αρχή ότι η μουσική δεν πρέπει να είναι προηχογραφημένη («αφαιρεί κάτι από την παράσταση» όπως είπε). Επί σκηνής θα βρίσκονται τέσσερις μουσικοί.

Η σκηνοθέτης κ. Κάλμπαρη μίλησε για τον τρόπο προσέγγισης της «Μήδειας» ο οποίος κινήθηκε προς την κατεύθυνση τα μυθικά πρόσωπα του έργου του Ευριπίδη να φανούν ανθρώπινα. Η παράσταση στηρίχτηκε στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. «Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του. Στην παράσταση παρουσιάζονται και κείμενα από τους συγγραφείς της αρχαιοελληνικής γραμματείας, όπως του Πλάτωνα, του Θεόκριτου και της Σαπφώς.

Στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, θα δοθεί και δεύτερη παράσταση, την Κυριακή 23 Ιουλίου, στις 21:30.

Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ (και 12 ευρώ το μειωμένο). Εισιτήρια προπωλούνται στο viva.gr, στο ταμείο του Θεάτρου «Καμπέρειο», στο κιόσκι στην κεντρική πλατεία και στα βιβλιοπωλεία «Χαρτέξ» και «Αναγνώστης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back