Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα περιβαλλοντικό υπόμνημα…

Εικόνα του άρθρου Ένα περιβαλλοντικό υπόμνημα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2019, 13:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, μετά από τρεις συνεδριάσεις, προχώρησε στη διαμόρφωση των θέσεών του για το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τη Λίμνη. Καταρχάς, το ΤΕΕ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παππά, κρίνει θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου να θέσει σε διαβούλευση το σχέδιο Π.Δ., με την επισήμανση ότι μετά από εννιά χρόνια και πολλά ενδιάμεσα σχέδια «καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη η λήψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών απ’ την πλευρά της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου τόσο για τη θωράκιση όσο και για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της διαδικασία θεσμοθέτησης».

Οι παρατηρήσεις του είναι πολλές (22 στον αριθμό) και ιδιαίτερα σοβαρές, και κινούνται σε διαφορετική γραμμή από τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι αυτοδιοικητικές αρχές. Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο μοναδικός φορέας που θέτει επί τάπητος τρεις κρίσιμες παραμέτρους: τη ρητή αναφορά στο σχέδιο για το υψόμετρο (469,54 μ.), τον καθορισμό αδόμητης ζώνης στα 300 μ. στην εκτός σχεδίου περιοχή και στα 100 μ. εντός σχεδίου και τη τμήση ή διαχείριση των δύο αναχωμάτων Αμφιθέας και Ανατολής-Κατσικά.

Για την αδόμητη ζώνη, σημειώνει ότι το πλάτος της ζώνης αποτελεί ζωτικό χώρο λειτουργίας του οικοσυστήματος της λίμνης, καταθέτοντας την εκτίμηση ότι σε μερικές περιοχές θα έπρεπε να είναι και πάνω από 300 μ. (τα 300 μ. αποτελούν «κόκκινο πανί» για όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης). Το ΤΕΕ υπενθυμίζει υπουργική απόφαση του 1977 για ζώνη προστασίας 300 μ. σε παρόχθιες περιοχές. Για την περιοχή από τον Βοτανικό μέχρι και την Ανατολή, προτείνει να ισχύουν τα 300 μ. εντός της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής και τα 100 μ. εντός της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, όπου υπάρχει αστικός ιστός (εκεί ορίζεται από το σχέδιο και το μητροπολιτικό πάρκο, για το οποίο προβλέπει ειδική πολεοδομική μελέτη). Για τις περιοχές του πάρκου Κατσάρη και του Μάτσικα, προτείνει αδόμητη ζώνη 100 μ. και ό, τι ισχύει σήμερα για τη δόμηση (από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου).

Για τα αναχώματα, αναφέρει ότι πρέπει να καθοριστεί η διαχείρισή τους και η μερική έστω τμήση τους για να υπάρξει σύνδεση των πηγών Μιτσικελίου με τη λίμνη (στην περίπτωση του αναχώματος Αμφιθέας) και επαναλειτουργία της έκτασης πίσω από το ανάχωμα της Ανατολής-Κατσικά ως περιοχή αυτοκαθαρισμού της λίμνης.

Κάνει επίσης λόγο για διαχείριση του καλαμιώνα με ειδικές μελέτες, λέει « ναι» στη δημιουργία νέων εξεδρών και προβλητών με την προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης, κρίνοντας παράλληλα ότι απαιτείται μια συνολική μελέτη για τις ναυταθλητικές δραστηριότητες και «όχι» στην απαγόρευση λειτουργίας των πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων στις περιοχές Αμπελειάς, Επισκοπικού και Κόντσικας που προβλέπεται στο σχέδιο.

Για τον υπό μελέτη πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο περιμετρικά της λίμνης, το Τεχνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι πρέπει να γίνει με τεχνικές και υλικά που θα είναι σε έγκριση του Φορέα Διαχείρισης, όπως και να επιτρέπεται η επαφή των πολιτών με το υδάτινο στοιχείο. Για τα υδροπλάνα, αναφέρει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα κίνησής τους σε εσωτερικά ύδατα. 

Τέλος, στο κομμάτι της θωράκισης του σχεδίου Π.Δ., υπογραμμίζει ότι απαιτείται η διασφάλιση της εγκεκριμένης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης ως ειδικής έκθεσης.  


* Φωτογραφία: Θύμιος Μάντζιος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back