Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα παλαιολιθικό θραύσμα οστού και ένα τέμπλο

Εικόνα του άρθρου Ένα παλαιολιθικό θραύσμα οστού και ένα τέμπλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2022, 17:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο νέα εκθέματα για τον Μάρτιο παρουσιάζει ψηφιακά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της έκθεσης «Λεπτομέρειες» που «φιλοξενείται» στο facebook.

Aπό τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ελένη Κοτζαμποπούλου επιλέγει και σχολιάζει ένα ξεχωριστό θραύσμα οστού από θήραμα κυνηγών της Ανώτερης Παλαιολιθικής Εποχής που βρέθηκε σε εποχικό καταυλισμό στην κοιλάδα του Βοϊδομάτη, στο Ζαγόρι. Στο σπάνιο αυτό εύρημα διασώζεται μοτίβο από σκόπιμες εγχαράξεις που το συνδέουν με μεγάλα διεπιστημονικά ερωτήματα για τα ιστορικά-κοινωνικά πλαίσια όπου αναπτύχθηκαν συμβολικοί κώδικες επικοινωνίας με αφηρημένα «σημεία».


Η αρχαιολόγος Δήμητρα Παπαϊωάννου έχει επιλέξει και σχολιάζει ένα τμήμα (κάτω κεταμπές) από ξυλόγλυπτο τέμπλο (τέλη 18ου-αρχές 19ου αι.), άγνωστης προέλευσης, κατασκευασμένο με την έξεργη-διάτρητη τεχνική. Όπως σημειώνεται, λεπτομέρειες της τεχνοτροπίας το εντάσσουν στη μακρά παράδοση των δραστήριων ταγιαδόρων της Ηπείρου, και μας μεταφέρουν στο πολυεπίπεδο συμβολικό σύμπαν, που απομονώνει τον κυρίως ναό από το ιερό βήμα. Το περίτεχνο απότμημα εκτίθεται στην αφιερωμένη στον 19ο αιώνα αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Μαρτίου και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  leptomeries100@gmail.com, όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν τα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3