ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα νέο σχολείο, μετά από πολλά χρόνια

Εικόνα του άρθρου Ένα νέο σχολείο, μετά από πολλά χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2022, 01:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από περίπου τρία χρόνια «κατασκευής», τα δύο σχολικά κτίρια των 420 τ.μ. συνολικά στην «καρδιά» της έκτασης του παλαιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα» είναι έτοιμα.

Η «ανέγερση» του μικρού αυτού σχολικού συγκροτήματος ξεκίνησε με σκοπό να στεγάσει το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.

Το 1ο Νηπιαγωγείο αναγκάστηκε να συστεγαστεί από το 2019 με το 1ο Δημοτικό Σχολείο (Καπλάνειο), μετά την οριστική απομάκρυνσή του από το κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Σχολής, το οποίο διαχειρίζεται το

Κληροδότημα Αγγ. Παπάζογλου. Στην πρώην Παπαζόγλειο, στεγάζεται σήμερα η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα, προέκυψε και ζήτημα μεταστέγασης για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Σωματικά Αναπήρων Παιδιών (Σ.Α.Π.) Ιωαννίνων, το οποίο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ.

Μέχρι πρόσφατα, ο σχεδιασμός αφορούσε τη μεταστέγαση και των δύο σχολικών μονάδων –του Σ.Α.Π. και του 1ου Νηπιαγωγείου- στα νέα κτίρια στην περιοχή του παλαιού «Χατζηκώστα».

Ο σχεδιασμός όμως άλλαξε, με το 1ο Νηπιαγωγείο να οδηγείται σε συνέχεια της συστέγασής του στην Καπλάνειο και με το νέο σχολικό κτίριο να προορίζεται μόνο για το ΣΑΠ. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ υπέγραψε την 1η Αυγούστου τη σχετική απόφαση μετεγκατάστασης και λειτουργίας του ΣΑΠ στα νέα κτίρια –τον Δεκέμβριο του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει σχετική απόφαση. Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων καλείται αύριο να αποφασίσει για τη συνέχιση της συστέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου στο Καπλάνειο, για την οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας από τα μέσα Ιουλίου.

Η εισήγηση αυτή της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας εξαρτήθηκε σημαντικά από τις ανάγκες του Σ.Α.Π. Το σκεπτικό της βασίστηκε στο ότι τα νέα σχολικά κτίρια δεν αρκούν για τη στέγαση και του Σ.Α.Π. και του 1ου Νηπιαγωγείου. Και αυτό επειδή ο μαθητικός πληθυσμός του Σ.Α.Π. έφτασε στους 23 μαθητές, από τους 13 που υπήρχαν το 2018. Παράλληλα ο μαθητικός πληθυσμός του 1ου Νηπιαγωγείου μειώθηκε –από 54 παιδιά το 2018 στα 32 παιδιά τη σχολική χρονιά 2022-23.

Όλη αυτή η ιστορία ήρθε να αναδείξει τις ελλείψεις που υπάρχουν στις σχολικές υποδομές στον Δήμο Ιωαννιτών. Όπως και να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά ότι τα πράγματα θα έπρεπε να κινούνται πιο γρήγορα, με σωστό προγραμματισμό και με πολιτική βούληση.

Τα της ανέγερσης ενός σχολικού κτιρίου σε έκταση του παλιού «Χατζηκώστα» είναι… παλιό νέο. Ήταν το 2006 όταν η έκταση αυτή παραχωρήθηκε για πρώτη φορά από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπου και ανήκει, στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων με νομάρχη τον σημερινό περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Η τότε Νομαρχία δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια.

Το 2017 ο Δήμος Ιωαννιτών ζήτησε την παραχώρηση της χρήσης του εν λόγω ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Τον Ιούνιο του 2018 ήρθε το τελικό ναι από το υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου για 30 χρόνια. Η πρώην δημοτική αρχή προσδοκούσε τότε ότι το 1ο Νηπιαγωγείο θα παραμείνει στην Παπαζόγλειο όπως και ότι θα βρεθεί μια εναλλακτική λύση για το Σ.Α.Π.

Οι λύσεις δεν βρέθηκαν όμως. Το καλοκαίρι του 2019 αποφασίστηκε η προσωρινή, για ένα έτος, συστέγαση του 1ου Νηπιαγωγείου με το 1ο Δημοτικό, στο Καπλάνειο. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με το όλο ζήτημα.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην κατεδάφιση ενός πυρόπληκτου κτιρίου που υπήρχε στην έκταση. Ωστόσο, οι εργασίες διακόπηκαν μέχρι να επιλυθούν προβλήματα που σχετίζονταν με τα ηλεκτρικά δίκτυα που διέρχονταν από το υπό κατεδάφιση κτίριο όπως και με τη μη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης.

Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, 14 μήνες αργότερα, ήρθε η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για την ανέγερση σχολικών μονάδων. Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε εκφράσει, ήδη από το 2018, τη βούληση της να συνδράμει, έχοντας στην κατοχή της δύο τσιμεντένια προκατασκευασμένα κτίρια.

Βάσει της προγραμματικής αυτής σύμβασης, η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε το κόστος της «ανέγερσης» των προκατασκευασμένων κτιρίων και ο Δήμος Ιωαννιτών το κόστος της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου και της περίφραξης –ο συνολικός προϋπολογισμός για τα σχολικά κτίρια έφτανε στα 420.000 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να εκτελέσει το έργο με τη μορφή του «κατεπείγοντος» -χωρίς διαγωνισμό, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Στις αρχές του Μαρτίου του 2021 υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία, με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών να ορίζεται στους εννιά μήνες. Τελικά το «κατεπείγον» έργο τελείωσε τον Ιούνιο του 2022.

Αν και με καθυστέρηση, ο σχολικός χάρτης των Ιωαννίνων αποκτά μια νέα υποδομή, και δη για παιδιά με αναπηρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back