ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένα μνημείο στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου

Εικόνα του άρθρου Ένα μνημείο στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2017, 23:15
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το τζαμί του Βελή πασά ή Τσιεκούρ τζαμί είναι ένας «νεκρός» χώρος. Βρίσκεται εκεί στη… γωνιά του, με το βλέμμα των περαστικών να το προσπερνά και με την υγρασία να φροντίζει για την όψη του. Θα περίμενε κανείς ότι το μικρό αυτό τζαμί –το μοναδικό που δεν έχει μιναρέ- θα είχε τύχει μιας καλύτερης μνημειακής ανάδειξης. Και όχι μόνο. Θα μπορούσε να είναι ένα επισκέψιμο μνημείο αλλά και παράλληλα  ένας χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Ιδίως από τη στιγμή που βρίσκεται στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών. Στον ίδιο περίβολο βρίσκονται άλλα δύο οθωμανικά κτίρια, τα οποία έχουν αναστηλωθεί προ πολλού: Τα μαγειρεία που φιλοξενούν τη σχολή χορού και ο μεντρεσές όπου στεγάζεται το μουσείο εθνικής αντίστασης.

Η εξωτερική όψη του τζαμιού δεν είναι κακή. Οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες τη δεκαετία του ’70, αλλά κυρίως τη δεκαετία του ’90, ήταν σωτήριες. Το εσωτερικό του όμως παρουσιάζει μια κακή εικόνα. Υποστηλώματα κρατούν όρθιο το μιχράμπ του τζαμιού, ενώ διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται συγκεντρωμένα στο δάπεδο και περιμένουν την αποκατάστασή τους και την επανατοποθέτησή τους. Η εσωτερική τοιχοποιία έχει υποστεί την ανάλογη ζημιά από την υγρασία. Κατά καιρούς δε, το τζαμί χρησιμοποιείται ως αποθήκη...

Το τζαμί του Βελή πασά έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στον δήμο Ιωαννιτών από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Προφανώς, με σκοπό να αξιοποιηθεί, και όχι να γίνει ένα «νεκρό» μνημείο.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3