Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεντρεσές: ένα ανοιχτό μνημείο

Εικόνα του άρθρου Μεντρεσές: ένα ανοιχτό μνημείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2021, 01:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα οθωμανικό μνημείο που, αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης και μέσα στην «αυλή» του Πνευματικού Κέντρου, έμοιαζε αποκομμένο από την ιστορία, τον πολιτισμό και το αστικό τοπίο.

Ο μεντρεσές δίπλα από το τζαμί του Βελή πασά αποκτά πια μια ξεχωριστή οντότητα, με τον Δήμο Ιωαννιτών να αξιοποιεί το μνημείο  αυτό, μετά την αποχώρηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, η οποία είχε βρει στέγη εκεί για πολλά χρόνια.

Το κτίριο με τα πέντε μικρά δωμάτια, που επί οθωμανοκρατίας λειτουργούσε ως ιεροδιδασκαλείο, «επιστρέφει» ως εκθεσιακός χώρος, αποτελώντας μια «φυσική προέκταση της εισόδου στο Πνευματικό Κέντρο» όπως είπε η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου, κατά τα χτεσινά «εγκαίνια» του νέου αυτού εκθεσιακού χώρου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έκανε λόγο για ένα «πραγματικό κόσμημα», το οποίο αναδεικνύεται όχι μόνο με τη νέα του χρήση αλλά και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Δίπλα ακριβώς από τον μεντρεσέ, το τζαμί του Βελή πασά, το οποίο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, με τον κ. Ελισάφ όμως να αισιοδοξεί.

«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το μνημείο αυτό σαν έναν άλλο εκθεσιακό χώρο» τόνισε και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το υπουργείο Πολιτισμού. Μια συνεργασία που επιβεβαίωσε και η νέα αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, λέγοντας ότι «η συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών θα αποκτήσει μια δυναμική».

Το Πνευματικό Κέντρο επέλεξε να «εγκαινιάσει» τον νέο χώρο, με μια έκθεση ερασιτεχνικής φωτογραφίας με θέμα την πόλη των Ιωαννίνων.

Η αξιοποίηση του οθωμανικού μνημείου αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα. Το μνημείο να αποτελεί την υπόμνηση ενός παρελθόντος και μιας περιόδου που η ευρύτερη περιοχή των Λιθαριτσίων αποτελούσε την «καρδιά» της πόλης. «Για ώρες θα μπορούσα να σκιτσάρω τα πένθιμα ερείπια του παλατιού Λιθαρίτσια και να χαζεύω στην ταράτσα του Κάστρου απέναντι από τα σεράγια του Πασά…» έγραφε στα μέσα του 19ου αιώνα ο Έντουαρντ Λιρ, ο βρετανός ζωγράφος που άφησε πίσω του μια σειρά από τοπιογραφίες των Ιωαννίνων.

Σχέδιο όπου απεικονίζονται ο μεντρεσές, το Βελή Τζαμί, τα οθωμανικά μαγειρεία (Σχολή Χορού σήμερα) και τα ερειπωμένα τότε Λιθαρίτσια (1849)

Ιnfo

Έκθεση φωτογραφίας

Θα λειτουργεί καθημερινά 11-2 το πρωί και κάθε Τρίτη και Σάββατο απόγευμα 6-9.

Κυριακή κλειστά.

Εκθέτουν οι φωτογράφοι: Μιχάλης Βακάρος, Λευκοθέα Γέγου, Κατερίνα Ελευθεριάδου, Χάρης Μπινώλης, Αλεξάνδρα Μπόμπολη, Σπύρος Μπουκουβάλας, Νίκη Ράτσικα, Σπύρος Ράπτης, Παναγιώτα Σιώμου-Μπέστα.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back