ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ένα μεγάλο άλλοθι τα ‘Απάτητα Βουνά’»

Εικόνα του άρθρου «Ένα μεγάλο άλλοθι τα ‘Απάτητα Βουνά’»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2022, 23:18
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την άποψη ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα «Απάτητα Βουνά» αποτελεί «ένα μεγάλο άλλοθι για την αποδεδειγμένα επιβλαβή και συνειδητά αντιπεριβαλλοντική της πολιτική» κατέθεσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, βέβαια, αναγνωρίζει μεν ότι πρόκειται για μια σημαντική πρόταση της επιστημονικής κοινότητας, η οποία όμως «εργαλοποιείται από τη ΝΔ».

«Από τη μια,  διαφημίζουν  ή ορθότερα - με τη λογική τους-  θυσιάζουν ‘6 Βουνά χωρίς Αιολικά’ και  από την άλλη απογυμνώνουν  από κάθε θεσμική θωράκιση   και περιβαλλοντική προστασία   όλα τα υπόλοιπα που τα παραδίδουν βορά στους ‘πράσινους επενδυτές’ εν ονόματι της ‘Πράσινης Μετάβασης’. Από τη μια, ανακηρύσσουν ‘6 Απάτητα Βουνά’ αλλά καταργούν με νόμο 36 Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών...» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Τζιόβας.

Ο κ. Τζιόβας κάλεσε την κυβέρνηση να «αφήσει τα κάθε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα όπως αν και πότε θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ) για τις Προστατευόμενες Περιοχές, αν προτίθεται να ενσωματώσει στις ΕΠΜ και στα Π.Δ τις Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ως Ειδικών Περιοχών Προστασίας ή όχι.

O τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επίσης ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που «αντικαθιστά» τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ζητώντας εξηγήσεις και από τον γιαννιώτη βουλευτή και υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά. Επίσης, αναφέρθηκε και σε δημοσιογραφική έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) σε συνεργασία με την WWF-Ελλάς για εγγραφή στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «ειδικής πίστωσης απορρήτων εθνικών αναγκών».

«Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε μυστικά κονδύλια τα οποία διαχειρίζεται η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εν κρυπτώ και κατά το δοκούν  και τα οποία αφορούν τη διαχείριση… των δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, φυσικών καταστροφών κ.ά» ανέφερε ο κ. Τζιόβας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3