ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα ερευνητικό εγχείρημα για την πατάτα Χρυσοβίτσας

Εικόνα του άρθρου Ένα ερευνητικό εγχείρημα για την πατάτα Χρυσοβίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2023, 00:10
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Mετά το τυρί κασκαβάλ, η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκινά την προσπάθεια για την κατοχύρωση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Η προσπάθεια αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε αναλάβει τον φάκελο για το κασκαβάλ.

Μέσω προγραμματικής σύμβασης, που προβλέπει έναν προϋπολογισμό 24.800 ευρώ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα αναλάβει την έρευνα για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα τεκμηριώνουν την ιστορική-λαογραφική οριοθέτηση του προϊόντος και τη σύνδεσή του με την περιοχή, τη συλλογή στοιχείων για το έδαφος, το κλίμα, τις καλλιεργητικές τεχνικές, το περιεχόμενο και τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και τη συγγραφή φακέλου για να υποστηριχθεί η ανάδειξη της «Πατάτας Χρυσοβίτσας» ως προϊόντος ΠΓΕ.

Το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει, στην καλύτερη περίπτωση, δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back